Tanah Milik Orang Melayu Tapi Orang Bukan Melayu Yang Kaut Untung

October 25, 2014 Posted by

Assalamualaikum ya sahabat-sahabat, huhu.. dah naik sawang dan “laman sesawang” aku nih. Bukan main lama tak tulis apa-apa sejak terjebak dalam kerja department baru kat opis. Cerita ada, nak tulis tak sempat (kataganti bagi perkataan malas..hehe).

Yop, korang sure perasan akhir-akhir ni, ramai dah pemaju perumahan dok ligat develop rumah semi-D dekat lokasi-lokasi best. Macam area yang aku selalu pantau di Bangi, Kajang dan Cheras, memang banyak projek-projek perumahan eksklusif yang ngetop. Prasarana dan kemudahan yang dicari-cari dalam checklist hot property semuanya dipenuhi. Pendek kata, kalau dapat beli property tu memang tak nyesal. Appreciation value pun tinggi. Cuma masalahnya ialah, harga starting start from RM1million and above. Mak aiii.. kalau keje makan gaji, memang boleh simpan brochure dan ambik gambar aje lah.

Dekat area-area hot macam Bangi dan Kajang (kawasan ramai professional Melayu menetap), banyak tanah-tanah kosong yang masih menjadi milik orang Melayu, tapi tak dibangunkan mungkin sebab takde modal atau tak cukup modal. Kalau ada yang dibangunkan pun, kalau check latar belakang pemaju, kebanyakannya bukan syarikat milik orang Melayu. Kalau projek milik orang Melayu, jumlah rumahnya tak banyak dan bersakala kecil dan sederhana. Tapi kalau projek milik bukan Melayu, jumlah rumahnya banyak, berskala besar dan mewah walaupun tanah projek tersebut bukan milik mereka.

Macam mana pulak tanah milik Bumiputera boleh diusahakan oleh orang bukan Bumiputera?
Read the rest of this entry »

Sharing is caring.. :)

Kisah Tentang Bisnes Orang Melayu

December 31, 2013 Posted by

Assalamualaikum yeop, apa khabar semua. Sedar tak sedar, dah sampai 31hb Disember 2013 dah kita ye. Sekejap je masa berlalu meninggalkan kita. Bertambah lagi setahun pengalaman, pengetahuan dan cabaran hidup yang kita semua lalui. Masing-masing dengan kisah yang tesendiri.

Hujung-hujung tahun ni, biasalah habiskan cuti sambil uruskan persekolahan anak (hehehe..aku Mem yang banyak tolong settlekan, tq bebeh..), ada jugak yang cuti jenguk keluarga di kampung. Dan tak kurang jugak yang bercuti ke luar negara (buat umrah..positif…positif).

Petang tadi, sempat buat last minute shopping barang kelengkapan sekolah yang tak berapa lengkap lagi. Anak-anak aku ni ada macam-macam saiz, pergi kali pertama saiz takdelah, stok tak sampai lagi lah, atau tak jumpa benda yang dicari, so kena datang lain kali. Dan biasanya, bila dah last minute macam ni, orang bukan main ramai lagi dekat kedai. Macam shopping time raya jugak senario dia.
Read the rest of this entry »

Sharing is caring.. :)

Bukan Semua Rumah Lelong Untung

November 4, 2013 Posted by

Assalamualaikum yeop. Ramai aku tengok dah mula mengorak langkah untuk berkecimpung dalam pelaburan hartanah. Kursus dan seminar pun dah banyak orang buat. Cuma rajin dengan tak je lah korang nak pegi belajar.

OK yeop, korang pun tau kan, dalam apa bidang perniagaan sekali pun, bila dah ramai orang berebut-rebut menceburi sesuatu bidang tu, akan wujudlah senario “terlebih pemain”. Serupa jugak dengan pelaburan rumah lelong. Betul ke boleh buat untung?

Sure korang tertanya-tanya, kalau semua pakat dok berebut nak beli hartanah lelong, masih berbaloi lagi ke nak beli rumah lelong? Kadang tu, beli atas tangan orang (direct owner) silap-silap lebih kurang dengan harga bid masa auction day.

Tujuan aku buat posting ni just nak remind yang baru nak berjinak-jinak cari rumah lelong. Bagi yang dah “season player”, rasanya korang dah cekap dan tahu membuat kira-kira, samada berbaloi atau tidak untuk buat bidaan. Rumah lelong dulu, lain dengan rumah lelong hari ni.

Read the rest of this entry »

Sharing is caring.. :)

Macam Mana Nak Kaya

August 24, 2013 Posted by

Assalamualaikum Yop, selamat hari raya buat semua. Yang tak abis puasa 6 lagi tu, ada masa lagi nak buat.

Ok yop, aku rasa takde orang yang tak nak jadi kaya kan. Kalau boleh, lahir je semua orang nak ada banyak duit dan hidup senang lenang. Pendek kata, apa yang kita nak, semua boleh dapat.

Hakikat sebenar tak macam tu, ramai yang masih hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Cita-cita nak jadi kaya memang tak pernah padam. Cuma hasilnye je tak nampak-nampak hehe..

Dalam blog ni pun aku ada share few tips untuk korang cuba, tapi aku share jugak tips Mat Salleh bagi dekat satu website bila berbicara pasal Macam Mana Nak Jadi Kaya. Antara yang menarik petikan kat bawah ni:

Define what rich is to you. In other words, what do you envision when you think about being rich? This can be different for everyone. For many people, the idea of getting rich is tied to prestige and getting respect. It’s about maintaining a luxurious standard of living. For others, it’s a matter of planning for Retirement. Some people want to get rich so that they never have to work another day in their lives. In this case, the standard of living one wishes to maintain once retired is critical to understanding how much money is needed to get rich.

Sumber:http://m.wikihow.com/Get-Rich

Aku rasa, aku dalam kategori nak cari kekayaan (halal) untuk bersara awal hehehe.. Korang?

Sharing is caring.. :)

Rahsia Besar Berjaya Dalam Bisnes

May 19, 2013 Posted by

Assalamualaikum sahabat-sahabatku sekalian. Arakian tersebutlah hikayat Sang Rajuna Tapa bersemayam disinggahsananya untuk berbicara dengan sekalian rakyat jelata… eceh ce ceh… dah macam tok karut wayang kulit lah pulak yop hehe..

Sejak dua menjak ni, aku tak dapat update selalu blog ni macam biasa. Bila nak tulis blog ni dia kena jiwa tenang dan kepala happy, baru mood dan benda yang nak ditulis tu menjadi hehehe (alasan je tu yop, sebenarnya malas kui kui kui).

OK, tanpa membuang masa, aku nak share pengalaman aku duduk dengar business coach session dengan COO Al-Ikhsan group.. ala company yang jual peralatan sukan yang beratus cawangan dia seluruh Malaysia. Dulu aku ingat bukan bumiputera yang punya, rupanya orang kita punya yop.

Aku join event di JB hari Rabu minggu lepas, event TM SME BizFest 2013 (untuk small medium enterprise). Biasa la event macam gitu, ramai speaker-speaker hebat yang share pengalaman dan pengetahuan mereka berniaga. Seronok dan membakar semangat jugak bila dapat dengar rahsia-rahsia hebat bagaimana mereka share rahsia untuk berjaya dalam perniagaan.

Dalam banyak-banyak sesi yang ada, satu sesi di akhir event tu yang sangat-sangat aku suka. Dia panggil sesi tu “BizOn” di mana seorang mentor akan bagi business coach kepada small group of participants. Kebetulan aku dapat join group yang mentornya ialah COO Al-Ikhsan. Group tu terdiri dari makcik-makcik, budak baru lepas grad dan average age people dalam group lebih kurang 15 orang tu. Ada yang jual makanan kesihatan, perabot, kain baju dan macam-macam lagi. Aku join lewat sikit sebab leka berbual dengan kawan dekat exhibition hall.
Read the rest of this entry »

Sharing is caring.. :)

Kisah Orang Kaya dengan Orang Yang Nak Jadi Kaya

February 13, 2013 Posted by

Kalau kita tanya rata-rata manusia dekat muka bumi ni, ramai yang nak jadi kaya. Biasanya yang belum jadi kaya, paling bersemangat dan bercita-cita nak jadi kaya satu hari nanti. Bagi yang dah memang kaya pulak, mungkin nak cari peluang untuk tambah kekayaan lagi.

Kalau korang baca buku, artikel, dengar ceramah, pergi roadshow atau borak-borak dekat kedai kopi, dah macam-macam cerita dan teknik dikongsi untuk dijadikan panduan. Pendek kata, kalaulah dirakam semua hasil perbualan dan pembacaan tu, mungkin dah sama panjang dengan masa kita belajar di Universiti dulu. Dah boleh dianugerahkan PhD atau setidaknya “Degree in Mendengar dan Membaca Tapi Tak Buat Apa-Apa” hehehe.. jangan marah yop, aku pun dapat jugak degree ni hehe..

Seronok bila dapat dengar cerita macam mana orang yang biasa-biasa je boleh bertukar jadi kaya. Seronok sampai tak sedar air liur meleleh dekat pipi sebab terliur dengan apa yang dimiliki mereka sekarang. Lepas satu, satu cerita yang kita dengar, buatkan semangat kita nak jadi kaya semakin berkobar-kobar. Tapi, kenapa kita masih tak kaya jugak?
Read the rest of this entry »

Sharing is caring.. :)