Rumah Kecil Tiang Seribu

Pelaburan, Hartanah, Kewangan dan Dunia Niaga

10 Jenis Perniagaan Yang Boleh Dimulakan Tanpa Modal Yang Besar

Bila sebut saja pasal berniaga, mesti salah satu benda yang menjadi cabaran ialah modal. Percaya atau tidak, bukan semua bisnes kena ada modal, kalau perlu modal pun, tak semestinya besar untuk bermula. Bisnes yang bagus ialah, bisnes yang tidak perlu pening kepala kumpul modal yang banyak atau sampai perlu meminjam dari bank. Bisnes yang bagus Continue Reading

Bisnes Apa Yang Kita Boleh Buat Dengan Modal RM2000

Akhir-akhir ni, aku suka luangkan masa baca posting-posting Puan Ainon Mohd (Chairman PTS dan ABS Holdings) di FB. Posting Puan Guru seorang ni sangat santai, tapi penuh tersirat dengan pengajaran. Kadang tu Puan Ainon share surat dari pembaca bertanyakan nasihat dan tunjuk ajar darinya, dan bila dia share di wall FB, berdesup-desup orang akan komen Continue Reading

49 Nasihat Syed Mokhtar Al Bukhary Kepada Usahawan dan Bakal Usahawan

49 Nasihat Syed Mokhtar Al-Bukhary. Khas Buat Para Usahawan & Bakal Usahawan. [SUMBER:FB post sharing rakan Internet]. 1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan 2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Continue Reading

Jangan Pandang Serong Bila Seseorang Bermain Untuk Bina Passive Income yang Steady

Minggu lepas, Fizal (www.mindahartawan.com) ajak aku main CashFlow 101. Huhu, orang lain dah lama main game Robert Kiyokasi ni, aku je yang tak pernah main proper pun lagi. Sebenarnya aku dah beli board game ni lama dah dari Fizal.., tapi tersimpan dalam almari kumpul habuk. Konon plan masa beli tu nak ajak anak-anak main sekali Continue Reading

10 Tips Mudah Untuk Membantu Anda Membeli Rumah Pertama

Assalamualaikum sahabat-sahabat. Haha.. tengah ada mood nak menulis ni..so baik share cepat-cepat sebelum mood hilang ye tak. OK kali ni, mari kita diskas pasal dilema nak beli rumah pertama bagi yang masih tercari-cari atau yang masih tak tahu mana nak mula, dan apa yang patut dibuat. Sebelum tu, mari kita check dulu perkara-perkara berikut sebagai Continue Reading

Tanah Milik Orang Melayu Tapi Orang Bukan Melayu Yang Kaut Untung

Assalamualaikum ya sahabat-sahabat, huhu.. dah naik sawang dan “laman sesawang” aku nih. Bukan main lama tak tulis apa-apa sejak terjebak dalam kerja department baru kat opis. Cerita ada, nak tulis tak sempat (kataganti bagi perkataan malas..hehe). Yop, korang sure perasan akhir-akhir ni, ramai dah pemaju perumahan dok ligat develop rumah semi-D dekat lokasi-lokasi best. Macam Continue Reading

Kisah Tentang Bisnes Orang Melayu

Assalamualaikum yeop, apa khabar semua. Sedar tak sedar, dah sampai 31hb Disember 2013 dah kita ye. Sekejap je masa berlalu meninggalkan kita. Bertambah lagi setahun pengalaman, pengetahuan dan cabaran hidup yang kita semua lalui. Masing-masing dengan kisah yang tesendiri. Hujung-hujung tahun ni, biasalah habiskan cuti sambil uruskan persekolahan anak (hehehe..aku Mem yang banyak tolong settlekan, Continue Reading