Archive for October, 2009

Kisah pasal Sedekah dan Pemberian

Posted by on Friday, 23 October, 2009

Sempena hari Jumaat ni, aku nak imbas sikit pasal amalan bersedekah dan memberi kepada yang memerlukan.

Bukan apa, sebagai ingatan pada diri aku sendiri jugak, dok sibuk cari peluang untuk tingkatkan pendapatan melalui pelbagai usaha, kadang tu kita bimbang takut-takut kita terlupa tanggungjawab untuk bersedekah dan berzakat. Tak rugi pun kalau kita amalkan sikap ni. Lagi untung ada.

Kadang-kadang Allah nak bagi kita rezeki dari sumber yang tak disangka-sangka. Semua tu boleh jadi.  Kalau bukan habuan dalam bentuk wang ringgit pun, mungkin dari segi kesihatan diri kita. Kalau kita tak kena penyakit pelik-pelik tu, itu pun rezeki jugak namanya. Sebab tu, kalau ada ahli keluarga kita sedang sakit, digalakkan kita bersedekah, insyaAllah mudah-mudahan cepat sembuh penyakit tu.

Kalau kita renung-renungkan, amalan bersedekah ni tak perlu banyak pun jumlah dia. Yang penting niat kena ikhlas dan kita buat tu sebab kita faham akan tuntutannya. Ye lah, berapa peratus sangat pun kita guna duit pendapatan kita untuk bersedekah. Kadang tu, bila bukak wallet, kita akan ambik duit yang paling kecik sekali untuk dimasukkan dalam tabung masjid atau untuk bagi kepada yang mintak derma..hehehehe…

Kalau dengar ceramah ustaz-ustaz dan khatib masa khutbah pun, berulang kali ditekankan amalan bersedekah, berzakat dan menginfakkan harta yang kita ada, sebab semua tu bukan hak kita semata-mata. Sedekah dan amal jariah ni lah jugak yang akan jadi bekalan kita masuk kubur nanti selain dari doa dari anak yang soleh dan ilmu bermanfaat yang kita ajarkan kepada orang lain.

Kalau dengar kisah para sahabat zaman Rasulullah dulu, lagi la tak terikut kita. Mereka sanggup sedekahkan semua harta benda semata-mata nak dapatkan keredhaan Allah. Terasa kerdil betul diri kita sebab tak sanggup nak tiru macam tu. Macam ada perasaan takut bila dah bagi sedekah semua sekali yang kita ada, kita pulak akan hidup merempat. Aduh, lemahnya iman kita ni.

Justeru, iktibar yang boleh kita ambil untuk dijadikan motivasi ialah, bila tau kita tak cukup harta dan risau kalau-kalau harta kita tu, bila disedekahkan akan menyebabkan kita pula sengsara, maka sewajarnya kita perlu berusaha lebih kuat untuk menambah harta dan pendapatan kita. Mudah-mudahan, dengan bertambahnya harta dan pendapatan yang dimiliki, kita mampu bersedekah bukan saja lebih banyak, malah lebih kerap.

Tak timbul isu kita akan jatuh miskin dan harta berkurang disebabkan bersedekah. Yang jadi papa kedana tu sebab tak tahu nak generate income secara berterusan. Akur pada pepatah “kais pagi, makan pagi, kais petang, makan petang“. Kan kita digalakkan berusaha, itu lah gunanya akal fikiran yang dibekalkan pada manusia. Kena rajin dan bijak mencari peluang dan rezeki yang halal.

Sebab tu, bagi yang mahir menggunakan pengetahuan dan kebijaksanaan, mereka ni sangat kreatif menukar peluang menjadi pekerjaan dan “mesin” yang dapat menjana pendapatan secara berterusan. Setiap usaha yang mereka lakukan mudah untuk berjaya dan mendapat hasil berlipat ganda. Mereka ni tak rasa risau langsung kalau perlu bersedekah banyak-banyak. Lagi happy dapat tolong ramai orang. Sebab mereka dah ada tools dan mekanisme untuk berjaya. Ini yang patut kita belajar dan jadikan matlamat bila mencari kekayaan. Best kan.

Kan bagus tu bila kita terasa tak mampu nak lepaskan harta dan wang ringgit yang kita ada, maknanya kita kena berusaha lebih gigih untuk mencari pendapatan agar kita dapat bersedekah dengan lebih banyak (tapi, dugaan syaitan pun lagi power.. lagi banyak duit, lagi liat nak sedekah hahaha..)

Takde lagi dah sepatutnya perangai macam cerita Haji Bakhil dan Lebai Kedekut dalam masyarakat kita hari ni. Ramai yang dah belajar tinggi-tinggi dan ada kemahiran macam-macam. Ada yang mempunyai kepakaran dalam bidang perubatan, bersedekah dengan kepakaran mereka (contoh MERCY Malaysia). Ada yang mempunyai kepakaran dalam bidang kejuruteraan, bersedekah dengan pengetahuan dan kepakaran mereka membangunkan semula kampung-kampung yang ranap selepas peperangan dan bencana alam.

Janganlah kita sempitkan skop dan ruang lingkup sedekah ni kepada bentuk wang ringgit saja. Banyak sebenarnya yang kita boleh sedekahkan selain dari wang ringgit. Ilmu yang baik, sumbangan dari segi tenaga dan kudrat. Sumbangan dari segi doa dan nasihat. Macam-macam lah. Janji niat kita ikhlas kerana Allah.

Mudah-mudahan kerja dan kehidupan kita akan menjadi lebih berkat dan sejahtera dengan amalan bersedekah :)

Sharing is caring.. :)

Joli Katak vs. Joli Rimau

Posted by on Thursday, 22 October, 2009

Lama tak bukak cerita dongeng hikayat 1001 malam hahaha..

Korang jangan caya sangat cerita dongeng nih, untuk buat bacaan santai saja bolehlah. Kalau nak ikut jugak, suka ati koranglah, masuk gaung sendiri tanggung..huhu..

Dulu aku ada cerita beberapa tips dan cara macam mana kita nak gandakan profit dari sejumlah modal yang kita ada. Aku nak refresh balik kisah-kisah yang pernah aku ceritakan dulu. Kira macam ulangkaji lah…

Ramai orang suka berjoli. Tak kira kecik, besar, tua, muda, lelaki, perempuan semuanya kalau bab joli memang suka. Tapi ada tak kita buat perancangan teliti sebelum kita nak berjoli?. Biasanya kita buat saving sikit demi sikit sampailah masa kita nak berjoli. Ataupun, bila time bonus tahunan atau dapat durian runtuh, time tu lah kita joli katak, ye tak?

Apa kata kita tukar trend berjoli katak tu kepada joli harimau pulak. Kita tau, di Malaysia takde lagi bank yang ambik kepala katak sebagai logo mereka. Tapi kepala rimau ada!. Besar pulak tu bank tu. Jadi sudah tentu ada kebaikan disebalik kepala rimau yang diambik sebagai logo bank. Mari kita selidik kaedahnya.

Sebelum kita nak belanjakan duit dalam jumlah yang besar, apa kata kita invest dulu beli satu property yang setara atau lebih dari harga yang kita ingin gunakan. Maknanya, kita tangguh dulu hajat untuk berjoli. Takkan takleh sabar, joli tu bukan satu keperluan kan, biasanya kehendak, so apa salahnya hold sekejap.

Ada dua kumpulan penjoli yang terlibat dalam contoh di bawah. Kumpulan pertama ialah, penjoli yang kurang modal. Kumpulan kedua, penjoli yang ada modal. Kita tengok dulu teknik untuk penjoli yang kurang modal tunai.

Bagi sesetengah kita yang baru bekerja atau mempunyai simpanan tunai yang terhad, mungkin mereka akan ada masalah dan cakap tak mampulah nak beli property, duit takde.Yang herannya, tau duit tak cukup, tapi joli tetap joli hehehehe..

Yang sebetulnya, kumpulan ini patut lebih gigih belajar menyimpan. Sebab satu hari nanti, kalau cukup duit tunai untuk dijadikan modal, mudah untuk mulakan langkah pertama untuk melabur dalam hartanah. Tak banyak pun kalau nak simpan, dalam lingkungan RM15K ~ RM20K buat modal permulaan.

Kalau setahun duit joli yang kita simpan tu dalam RM2K, cukup 5 tahun dah ada RM10K. Kalau rajin buat part time, lagi cepat dapat tambah duit tabungan. Contoh pegi promote PMC resort, nanti pie bagi komisen hehehe..

Contoh kalau nak beli property low cost yang berharga RM70K di Kuala Lumpur, kita kena sediakan dalam 10% untuk downpayment dan beberapa ribu lagi untuk urusan guaman, membayar tunggakan maintenance, stamp duty, baikpulih dan sebagainya. Sebab tu nak kena ada dalam tangan paling sengkek pun dalam RM12K.

Nak beli property low cost ni pulak takleh main bedal je. Kena buat kajiselidik dan tinjauan pasaran jugak. Nanti ada pulak yang marah-marah. Menyusahkan betul lah beli rumah takde orang nak sewa. Dah la tu, kena baiki itu ini, nak kena bayar maintenance lah, macam-macam. Nyesal aku ikut cerita dongeng kat Internet tu..

Macam biasa dengar kan…hahaha.. jangan salahkan orang lain. Jangan la nak melabur punya pasal, main redah saja. Memang la lingkup. Kalau ramai orang yang ada sikap negatif macam ni, geng-geng pelabur yang sedia ada sekarang ni akan senyum lebar. Senyum bukan sebab nak menyindir, senyum sebab peluang mereka untuk membeli hartanah di lokasi best-best takde orang kacau!. Itu pasal orang kita tertinggal jauh di belakang. Kita lebih percaya pada cerita-cerita yang tak betul. Cerita dari orang yang bukan arif dalam bidang yang dia komen.

OK, kita sambung balik..

Setelah berjaya mendapatkan rumah tersebut, kita boleh sewakan untuk dapatkan hasil bulanan. Paling koman pun RM450 kalau rumah di KL yang lokasinya strategik. Tolak bayaran bulanan loan bank katakan dalam RM300, ada lebih RM150 (positif cashflow/+CF). So nak buat apa dengan RM150 ni? haaa… sekarang baru kita boleh plan untuk berjoli (tapi terasa keji sungguh nak berjoli dengan duit RM150, kalau dapat RM10K segedebuk best jugak kan..huhu)

Kalau dulu kita ada hajat nak joli beli sport rim kereta ke, nak beli set sofa baru ke, nak tukar langsir rumah ke, nak bawak family pergi bercuti ke, boleh la slow-slow kita kumpul duit lebihan sewa bulanan tu sampai cukup jumlah yang diperlukan untuk kita berjoli. Barulah tak kopak poket kita bila duit habis beli barang-barang tu.. tiap-tiap bulan, dah tentu positif cashflow tu akan masuk dalam akaun kita secara berterusan… bolehlah joli banyak kali (tak sedar diri)..wow!!.. best ke tak best?

Tapi, kalau kita dah mula “nampak” kebaikan dari melipat gandakan modal tunai yang berjaya kita kutip tiap-tiap bulan, ada ke lagi nafsu nak joli RM150 saja?.. taknak ke merasa joli RM10K..ataupun joli RM20K?… wow!!… joli rimau tu….

OK.. habis teknik untuk kumpulan pertama – kumpulan penjoli kurang modal. Sekarang kita tengok pulak teknik yang boleh dipraktikkan oleh kumpulan penjoli kedua, iaitu penjoli yang ada modal.

Beza dia sikit saja, penjoli yang ada modal tunai yang mencukupi boleh membeli hartanah yang setara dengan kehendak berjoli mereka secara tunai atau secara usahasama (JV). Langkahnya juga lebih laju, sebab S&P boleh ditandatangan terus depan lawyer, pindah milik akan dilakukan, dan terus boleh submit loan untuk refinance.

Tak lama lepas tu, loan akan disburse dan bolehlah tunggu duit sewa bulan2 masuk untuk cover bayaran bulanan pinjaman. Duit tunai dari refinance tersebut boleh digunakan untuk tujuan joli rimau mereka. Best kan? hehehe..

Penjoli yang mempunyai modal besar ini juga, tidak berjoli secara tidak terancang. Mereka biasanya akan merancang dengan baik bagaimana untuk mendapatkan dana “percuma” yang akan digunakan untuk mereka joli. Itu yang ada beli kereta, motor, renovate rumah dan sebagainya secara percuma saja. Mereka invest dulu, baru spend.

Dengan cara ini, pembaziran tidak berlaku berbanding dengan kita mencairkan duit tunai yang ada dalam simpanan kita tanpa melaburkan ia dulu ke tempat yang sepatutnya untuk mendapatkan pulangan berganda – hajat tercapai, harta tak luak, sebab lama kelamaan, loan yang kita bayar untuk property yang kita beli tu akan habis. Sapa yang bayar? penyewa yang bayar..best ke tak best?

Nanti, kita ulangkaji pulak kisah lain dengan contoh lain pulak.

renung-renungkan dan selamat berjoli rimau!…. :D

Sharing is caring.. :)

Smart Investor vs. Hardworking Investor

Posted by on Tuesday, 20 October, 2009

Hari ahad lepas, sekali lagi rutin hujung minggu time-time beraya ni, pegi open house. Walaupun jemputan tak sebanyak minggu sebelumnya, tapi waktu dia hampir sama. So, belah pagi sempat aku ke pasar dulu cari lauk stok seminggu.

Aku suka pegi pasar Sungai Besi berbanding pasar borong Selangor kat Puchong, sebab saiz dia yang lebih kecik memudahkan aku bergerak untuk beli barang-barang yang diperlukan. Cuma satu je masalah pasar sungai besi, iaitu parking. Memang susah nak dapat parking sebab dia  pekan lama. Jalan sempit, muat2 je satu kereta sebab ramai orang dok parking kiri-kanan jalan. So elok pegi naik motor je lah. Nasi baik aku ada “jetski” hehehe.

Biasanya, sejam sebelum aku pegi pasar, aku dah start call penjual ikan yang biasa aku beli tiap-tiap minggu. Jimat masa sikit. Dulu rajin jugak aku gi belek-belek ikan, tengok segar ke tak sebelum beli. Tapi lepas dah bertahun dah rutin tu kita buat, lama-lama penjual pun dah tahu kehendak kita, dan akan tolong pilih yang terbaik untuk kita. Bila sampai saja, aku gi check ikan aku dah siap packing belum. Biasa main signal jari thumbs up atau thumbs down je dari jauh sebab orang ramai berkerumun kat gerai dia.

OK, abis cerita bab gi pasar hehehehe.. kita masuk bab apa beza pelabur bijak dan pelabur yang rajin. Sebenarnya dua-dua berkait rapat. Susah jugak nak bezakan. Sebab kalau rajin saja tak bijak, pun tak bagus. Kalau bijak pulak tapi tak rajin pun tak bagus.

Tapi biasanya, yang bijak walaupun kurang rajin masih mampu mendapat hasil yang baik berbanding rajin sahaja tetapi tidak bijak.

Contoh hardworking investor ialah mereka yang membuat part-time job dengan tujuan untuk mendapat upah atau pendapatan tambahan. Mereka perlu bekerja keras untuk membuat kerja tambahan seperti berniaga di pasar malam, membuka gerai, membawa teksi, mempromosi pakej-pakej percutian, direct selling dan sebagainya.

Kita ambil contoh senario hari ini. Aku jamin, korang biasa kena approach dengan kawan-kawan atau orang yang menceburi bidang MLM. Mereka ni adalah hardworking investor. Mereka invest masa dan tenaga (juga wang ringgit) untuk mengembangkan bisnes dan rangkaian perniagaan mereka untuk mendapat pulangan yang besar.

Bila time ekonomi tak berapa baik, MLM adalah antara bisnes yang banyak diceburi oleh orang ramai sebab modalnya tak berapa besar, tidak memerlukan pengetahuan perniagaan yang terlalu tinggi dan boleh dilakukan hampir semua orang. Orang biasa pun boleh berjaya asalkan rajin berusaha atau hardworking.

Kategori pelabur atau investor kedua ialah pelabur bijak (smart investor). Pelabur jenis ini suka membuat kajian, menambah pengetahuan tentang ilmu dan teknik pelaburan, membina rangkaian rakan pelaburan, mengikuti seminar dan kursus bimbingan, membuat perancangan jangka masa pendek dan jangka masa panjang, serta bijak mengenal pasti peluang dan ganjaran. Smart investor akan tahu bila untuk membuat keputusan bila kriteria-kriteria tertentu dipenuhi.

Pelaburan yang diceburi oleh smart investor pula biasanya memerlukan capital (modal) yang lebih besar sebab ganjarannya juga besar. Kerja yang dilakukan mungkin tidak memenatkan pun, hanya perlu monitor progress dan tahu membuat keputusan bila diperlukan.

Disebabkan modal yang diperlukan lebih besar, tidak semua orang mampu menjadi smart investor. Namun begitu, tidak mustahil untuk orang biasa turut mendapat ganjaran seperti yang dilakukan oleh smart investor.

Macam aku kata dari awal tadi, susah nak pisahkan antara hardworking dan smart investor. Sebabnya, hardworking investor kalau kena gaya, once dah cukup capital, boleh bertukar jadi smart investor yang paling berjaya sebab dia ada gabungan kedua-dua ciri hebat seorang investor – bijak dan rajin. Jadi, kita kena cuba untuk upgrade status dari hardworking investor kepada smart investor dengan mendisiplinkan diri dalam pengurusan dan perancangan kewangan kita (syarat asas yang perlu dipenuhi).

Pelaburan hartanah adalah satu contoh smart investment. Dengan kadar susut nilai yang hampir tiada (jika lokasi dan pasaran adalah betul – sebab tu kena pandai), hasil yang bakal diperolehi berlipat ganda berbanding dengan kerja yang dilakukan tidaklah seberat mana pun. Banyak contoh dan cerita dah diberikan untuk dijadikan panduan.

Bila kita mempunyai pengalaman membeli dan menguruskan hartanah yang dimiliki, kita akan nampak lebih banyak peluang yang menarik yang tidak memerlukan banyak keringat dicurahkan. Ini yang paling seronok. Kerja tak banyak, pulangannya hebat!.

Masa yang terluang boleh digunakan untuk mengkaji, belajar dan bereksperimen dengan portfolio pelaburan lain pulak. Di tambah pulak dengan jaringan rakan pelaburan yang semakin berkembang, smart investor akan melompat dengan lebih tinggi melalui kecairan modal yang mereka ada di tangan.

Apa yang boleh kita ambil iktibar?. Mulakan langkah dari sekarang untuk mengumpul modal, belajar cara-cara bagaimana untuk meningkatkan pasif income, ketahui teknik dan tools pelaburan yang boleh kita ceburi dan buka hati dan minda untuk meneroka cabaran baru untuk lebih berjaya iaitu dengan menjadi smart investor!

Ada beberapa case study yang akan dibongkar sedikit masa lagi…tunggguuuu……. :)

Sharing is caring.. :)

Cakap Berisi

Posted by on Saturday, 17 October, 2009

Aku baru sampai rumah. Tadi lepak2 dengan pie kat Bangi sambil pekena kopi ais dan mee udang. Sedap betul. Dari hari Rabu lepas lagi pie nak jumpa. Tapi aku tak free sebab ada hal lain. SMS pie lebih kurang pukul 10 malam, tanya dia ada kat Melaka ke Kajang, dia balas ada kat Kajang. Apa lagi, aku terus “racun” dia ajak minum hehehe..

Itu untung duduk dekat2 dengan rumah jutawan nih hehehe, senang nak jumpa. Pukul 11.30pm baru aku sampai kat kedai makan yang pie tunggu. Hehehe, sian dia kena tunggu. Sambil tunggu order air dan makanan sampai, kitorang pun mula lah berceloteh. Macam-macam topik keluar tak ikut susunan. Terlintas je kat kepala, terus sembang.

Yang best cakap dengan kawan yang ada minat yang sama ni, banyak benda kita boleh diskas. Idea-idea baru pun keluar dan terus boleh ulas baik buruknya. Dalam pada tu, kita jugak boleh dengar cerita-cerita best pasal investment dari orang yang memang bergelumang dalam bidang ni. Bukan senang nak dapat free tips dan info dari kawan-kawan macam pie ni. Sementara dia masih ada masa dan takde protokol untuk berjumpa, jangan lepaskan peluang.

Iklan/Tips harian: jika ada TT, jangan ponteng, nanti menyesal seumur hidup tak dapat peluang jumpa sifu besar.. wakakaka..

Kalau kita check balik, hari-hari kita dok berborak dan bercakap dengan kawan-kawan, ahli keluarga, jiran tetangga, makcik cleaner kat office, pakcik jaga dan macam-macam orang lagi. Berapa peratus hasil percakapan kita tu boleh beri manfaat kepada kita dan juga pihak yang satu lagi (yang layan kita borak tu la..). Kalau kedua-dua pihak tak dapat apa-apa hasil, itu disebut “cakap kosong”. Kalau ada manfaat kita dapat dari perbualan kita tu tadi, kita panggil “cakap berisi”.

Hehehe, ada orang DBP marah lagi kat aku ni, pasal memandai-mandai buat terma baru. Takdelah, saja nak ketengahkan pendapat, kalau salah harap diperbetulkan.

Seeloknya, kita perbanyakkan cakap berisi supaya setiap dari kita dapat manfaat. Cakap berisi ni pulak, kalau niat dia betul dapat pahala pulak tu. Best betul. Tambah pulak, kalau dapat “duit” kalau kena gaya isinya, melampau bestnya tu.

Ada tu, kalau kita bercakap, orang bayar kita pasal nak dengar kita bercakap. Hahaha, ini lagi super-duper melampaui batas bestnya. Contoh macam pensyarah, penceramah, motivator dan consultant, modal dia air liur dan pengetahuan dia je. Nampak macam mudah kan, tapi tak semua orang ada kelebihan dan bakat bercakap yang orang nak bayar.

Kebanyakan yang kita jumpa ialah orang yang banyak cakap tapi takde beri apa-apa faedah pun baik kepada si pendengar, mahupun diri mereka sendiri. Macam tin kosong. Isi takde, bunyi je lebih..last-last kena tendang!… hehehe.. macam biasa jumpa je kan.

Berbeza pulak kalau kita dapat peluang bercakap-cakap dengan orang yang banyak ilmu. Mereka ni macam pokok padi, makin berisi makin tunduk (kalau tak tunduk tu, something wrong somewhere..huhu). Kita kena pandai berdamping dan berinteraksi dengan orang macam ni, sebab dia sibuk dan takde masa sangat, so peluang-peluang yang diperuntukkan tu, harus direbut dengan penuh minat.

Untuk berjaya dalam apa juga kerja yang kita nak buat, penting jugak kita bercakap-cakap dengan mereka yang lebih arif dan ada pengalaman dalam bidang yang ingin kita ceburi tu. Membaca dan menganalisa tulisan dari “guru-guru” ini sangat berbeza dengan peluang untuk mendekati mereka secara lebih dekat.

Adakalanya, ketika membaca tulisan-tulisan mereka, ada bahagian yang kita kurang jelas (setelah kita baca kesemua tulisan-tulisan lain yang berkaitan), kita boleh bertanya soalan-soalan  kepada mereka untuk mendapatkan penjelasan lebih baik. Jawapan yang mereka huraikan, mungkin akan menjadi titik-tolak kepada perubahan yang kita cuba usahakan nanti.

Mungkin tak semua orang boleh dapat peluang bercakap secara bersemuka dengan guru-guru ini, jadi gunalah media dan platform yang disediakan seperti blog, shoutbox, forum, email dan sebagainya untuk mendapat komen dan tunjuk ajar dari mereka.

Bukan apa, masa mereka masih “free” ni, baik rebut peluang berjumpa dengan mereka. Once mereka ni dah melangkah ke “liga” lain dalam dunia pelaburan, kita takkan dapat lagi peluang berdamping dengan mereka seperti sekarang. Nasihat yang diberikan sekarang kebanyakkannya percuma.  Akan datang, tak tahu lagi.

Renung-renungkan, dan selamat bercakap… :D

Sharing is caring.. :)

Macam mana nak jadi tokey rumah

Posted by on Wednesday, 14 October, 2009

Dalam pelaburan hartanah ni, macam-macam cara orang dah buat. Ada yang beli murah, jual ikut harga pasaran. Ada yang remortgage atau refinance untuk dapatkan duit extra. Ada jugak yang apply facility overdraft dan home extra. Macam-macam.

OK, mari kita borak pasal macam mana nak jadi tokey rumah. Kepada yang dah bergelar tokey tu, mungkin boleh share dengan kitorang, camne tuan/puan jadi tokey. Tokey rumah ni pada definisi aku (jangan marah orang DBP) ialah orang yang buat bisnes berkaitan rumah dan hartanah. Kalau tuan rumah pulak, dia owner kepada rumah. Tokey ni kira martabat dia tinggi sikit dari tuan rumah hehehe..

Tips nak jadi tuan rumah dah banyak diceritakan. Macam mana nak kenalpasti lokasi rumah yang best-best, macam mana nak pastikan bila kita beli tu, still untung dan boleh generate pasif income yang baik, ada juga diceritakan bagaimana kita boleh mintak agen hartanah lelong macam Satu Solution (faris & bri) yang tolong  carikan dan bid rumah untuk pelanggan mereka, dan juga tidak kurang tips-tips dan kaedah macam mana kita nak uruskan hal-hal berkaitan legal, apply loan, tenancy agreement dan lain-lain lagi.

Yang kurang dibicarakan secara terbuka ialah macam mana nak jadi tokey!. Ya!, semua orang nak jadi tokey kan. Tokey ni biasa dia low profile saja, sebab kerja-kerja semua diuruskan oleh pekerja-pekerja dia. Ada jugak tokey yang high profile macam artis, tapi aku lebih suka yang jenis merendah diri macam apek jual sayur saja, tapi dalam kocek duit tebal macam batu bata..huhu..

Yang aku nak bincang kat sini ialah teknik biasa orang buat iaitu flipping. Beli dan jual semula.

So, berbalik pada soalan, macam mana agaknya kita boleh jadi tokey rumah. Maksudnya kita nak bisnes dengan jual-beli rumah. Korang tahu kan, harga hartanah kalau tempat yang hot-hot dan best takkan turun punya. Melainkan ada masalah besar yang menimpa semua orang, contoh masa perang ke, kena bencana alam besar ke dan sebagainya.

Kat bawah ni ada 10 langkah umum yang boleh kita cuba praktis kalau nak jadi tokey rumah:

1) Cari maklumat berkenaan lokasi hartanah popular di Malaysia dan juga jenisnya (rumah, tanah, apartment, kondo, rumah kedai, kilang, dll.)

2) Buat kajian dari segi market value, demand dan prasarana yang ada di lokasi berkenaan yang menyebabkan ianya diminati pembeli (dan penyewa).

3) Periksa status hartanah tersebut samada freehold atau leasehold (periksa juga jika ada sekatan lain, contoh Malay reserve dll.)

4) Kenalpasti kaedah untuk membeli hartanah tersebut, samada secara sub-sale, lelong, melalui agen dan sebagainya.

5) Rancang bagaimana kita boleh tingkatkan harga hartanah tersebut.

(Contoh lepas kita beli hartanah tersebut, kita buat proses mencantikkan bangunan tu melalui mengecat, menambahkan hiasan dalaman, buat landscaping, dan sebagainya. Harga dia akan “naik” sikit compare to basic property.  Kalau kita beli tanah, mungkin kita boleh dirikan dahulu rumah/kilang/kedai mengikut bajet yang ada sebelum kita jual kembali kepada pembeli. Kita jugak boleh hold property tersebut untuk beberapa ketika sambil disewakan dahulu sebelum harganya meningkat. Lepas tu baru jual)

6) Buat perkiraan dan tetapkan berapakah keuntungan yang kita ingin capai untuk satu-satu hartanah yang kita beli (kena tahu market value dan demand untuk kita setkan profit margin yang munasabah). Anggarkan juga, berapa lama tempoh masa kita akan dapat hasil jualan tersebut (kalau pembeli guna loan, kena check bila loan disburse)

7) Kenalpasti rakan kongsi (JV partner jika ada hartanah yang memerlukan modal yang lebih besar)

8.) Kenalpasti instrumen modal lain seperti pinjaman bank, dana pelabur dan sebagainya untuk dijadikan alternatif modal pusingan.

9) Tetapkan berapa peratus dari keuntungan untuk dimasukkan dalam tabung khas (untuk kerja ubahsuai, upah, pembelian bahan-bahan dan sebagainya)

10) Kemaskini dan perbaiki kaedah yang dilakukan dari masa ke semasa sehingga mencapai sasaran yang ditetapkan.

Di samping itu kita juga harus belajar dan tahu cara-cara untuk mempromosikan hartanah yang ingin kita jual agar ianya tidak “lemau” dan merugikan kita dari segi modal pusingan untuk membeli hartanah lain.

Kalau setahun kita boleh flip satu atau dua good property, lepas ni ramai lagi yang nak berenti kerja macam pie dan jadi tokey rumah…hehehe..

Sharing is caring.. :)

Open House Satu Solution dan PMC

Posted by on Sunday, 11 October, 2009

Minggu ni dah masuk minggu ke-3 kita berhari raya. Open house semakin rancak. Semalam saja, 8 jemputan dari rakan-rakan yang perlu dipenuhi, tapi berjaya pergi 5 saja hehehe.

Hari ni, bersambung lagi. Sempat pegi ke open house PMC dan Satu Solution di pejabat mereka di Dwitasik, Bandar Tasik Permaisuri, Cheras. Lauk pauk memang sedap dan menyelerakan. Terima kasih kepada pie, bri dan faris selaku director satu solution atas jemputan dan jamuan yang disediakan. Siap dapat bungkusan nasik dan lauk bawak balik lagi, mana nak cari open house cenggini? hehehe..

Kat bawah ni, antara rakan-rakan yang ada masa aku sampai, sempat bergambar beramai-ramai. Ceria dan happy saja kanak-kanak riang ni..hehe

Director-director Satu Solution.. (faris, pie & bri)

Walaupun sibuk melayan tetamu, directors satu solution masih mampu menganjurkan latihan cashflow101 hahaha..

gambar-gambar lain boleh dilihat di sini

Sharing is caring.. :)