Kisah Dua dalam Satu

      23 Comments on Kisah Dua dalam Satu
Share this..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Tuan/Puan

Hari ni aku nak cerita sikit pasal idea camne kita nak dapat hasil berganda dari satu perkara. Hehehe, ini bukan cerita camne nak kahwin lagi satu… yang tu korang gi menuntut ngan orang lain, aku takleh ajar pasal aku sayang kat bini aku yang satu ni.. huhuhu..

Cenggini, katalah korang ada hajat nak berbelanja atau nak beli barang dengan harga yang mahal. Kalau yang murah, tak best nak buat contoh, pasal celah gigi je korang boleh beli. Ada tu, siap pecahkan tabung ayam semata-mata nak dapatkan sesuatu benda.

Ini cerita, kalau kita nak berbelanja berpuluh-puluh ribu ringgit. Contohnya, nak renovate rumah ke, nak beli kereta baru ke, nak beli basikal kuasa solar ke, nak tempah gigi emas ke, apa-apa je la yang harganya puluh-puluh ribu ringgit.

Camne ye?..haaa.. syarat utama yang kena ada dulu ialah cash atau duit tunai sebanyak mana yang kita nak spend tu. Hahaha.. tipu ke ni?.. eh bukan tipu, cuma ada “trick” sikit, tapi rasanya berbaloi.

Ok, aku ambik contoh mudah, bagi korang senang nak paham. Katakan aku nak renovate rumah dengan kos kasar dianggarkan mencecah RM60K. Kiranya, aku kena lah ada duit tunai sebab nak renovate rumah bukan boleh pinjam bank (kecuali boleh overlap dengan loan sedia ada, atau buat personal loan).

Memandangkan kita perlu berhati-hati dengan unnecessary spending (perbelanjaan tak perlu), kadang-kadang kita tak sampai hati nak “leburkan” duit RM60K just untuk renovation job yang takde dapat keuntungan pun dari sudut pelaburan. Unless, kita nak jual atau refinance balik rumah yang kita nak renovate tu, so once renovation done, value rumah kita akan naik lah.

Demi untuk menjamin duit RM60K yang kita ada kat tangan tu tak lebur camtu aje, apa kata kita “melabur” sikit.. hehehe.. camne tu?.

OK, mari kita membeli sebuah property yang bajet dia dalam lingkungan RM60K secara cash. Wow! cash tu.. dari mana nak beli?.. macam2 cara. Lelongan awam, sub-sale, beli dari orang terdesak ke dan macam-macam lagi. Kena pandai cari “lubang” lah. Yang penting lokasi dan demand untuk sewaan bagi property yang kita beli tu baik.

Lepas dah dapat property yang dimaksudkan, kita sewakan terus untuk dapat quick gain. Katakan kita dapat sewakan RM450 sebulan (average sewa apartment di hot location di KL). Lepas dah setel part sewaan tu, mari kita berkunjung ke bank-bank yang kaya raya untuk apply remortgage atau refinance loan.

Let say market value property RM60K yang kita beli tu ialah 10% lebih tinggi dari harga yang kita beli, so kalau dapat 90% margin of financing (MOF), kita akan dapat pembiayaan sebanyak RM60K, which is sama dengan modal yang kita keluarkan masa beli property tu dulu.

Kalau nak jumlah cash less than that, maybe kita boleh apply overdraft facility saja dengan cagarkan property kita tadi tu.  Boleh check dengan bank yang mana satu lagi sesuai dengan keperluan masing-masing.

If everything goes well, bank akan disburse duit kepada kita bila semua dokumen dan syarat-syarat dipenuhi.

Sekarang ialah part yang paling best. Pertama, kita akan “dapat balik” duit RM60K yang bank bagi untuk refinance tadi, dan loan tersebut akan diservis oleh penyewa property kita (dengan mengambil perkiraan semasa, interest rate yang kita bayar adalah lebih rendah dari hasil sewaan yang diperolehi). Best tak?

Lepas tu, barulah kita execute plan kita untuk berjoli katak “berbelanja” hehehe.. seoalah-olah, dapat duit free sambil “cagaran” (investment on property) masih ada. Takde la terasa macam kita “buang” duit tunai yang kita ada tu macam tu saja.

So, kita akan dapat capai dua target guna satu dana. Pertama kita dapat beli atau spend apa yang kita hajati, dan yang kedua kita berjaya protect duit tunai kita dengan investment pada aset yang kita beli dan cagarkan kepada bank.

OK ke idea ni?.. ke tak OK?..hehe..kalau tak OK, mungkin korang boleh modified bagi OK.. apa2 pun, mesti ada cara untuk “selamatkan” duit tunai kita sebelum nak spend, sebab bukan senang nak menabung sampai banyak tu.

Sapa dah try?.. boleh share sini hehehe..

IKLAN (hehehehehe…) : *** UPDATE 13/11/09 – SOLD/DAH JUAL ***

aku nak jual apartment Teratak Muhibbah (Taman Desa) dengan harga RM64K cash. Kalau korang nak loan, tinggi sikit lah pasal aku kena tunggu loan korang disburse. Rumah dah ada penyewa (RM450 sebulan). Senang-senang korang boleh dapat positif cash flow.Market value rumah tu RM70K. Sape cepat dia dapat, first come first serve.

Aku nak pakai duit sikit sebab ada projek menanti. Sapa berminat boleh hubungi aku segera di email tuan [at] rumah.net

Terima Kasih

23 thoughts on “Kisah Dua dalam Satu

  1. rohaniah noor

    mmg bagus cara yg dicadang ni. cuma kena bear cost legal fee sket je la..tp berbaloi sbb dpt dua rumah at the end.
    taratak tu taratak 1 atau 2? setahu saya, tak semua org boleh beli kan.. ada had gaji kan.

  2. md Post author

    terima kasih kepada respond dari potential buyer. so far tak decide lagi sapa yang dapat, so masih open kepada yang berminat.

    advantage diberikan kepada sapa yang cepat dan memenuhi kriteria jual-beli yang ditetapkan. Pembeli bertuah akan dihubungi menerusi email/telefon. So sila tinggalkan no. telefon anda untuk dihubungi. TQ

  3. MattDemon

    memang menarik cara bro dodi tue…ngap 2 lam satu…kalu Home Flexi leh dapat MOF 90%..kalu OD-Property tak dapat plak utk value under 100K (ini CIMB, bank lain tatau la..). Thanks.

  4. Mohamad Rosli

    Boleh dapatkan maklumat jika flat yang nak dijual masih ada. Kalau begitu,

    1. Berapa cepat nak pakai duit?
    2. Berapa luas
    3. Tingkat berapa/Ada lift ka?
    4. Tenant bujang ke kelamin?
    5. Flat tu tahun berapa & ada restriction ke dari authorities kalau beli subsale?

    Regards/Mohamad Rosli

  5. ashraf

    salam,
    saya baru dapat rumah teres corner lot,asal jual rumah lam kat keramat 170k then beli 140k yg corner lot nie.mane yg elok nak wat pinjaman utk renovate rumah?bajet dlm 30k je.
    tq

  6. bling2

    syarat DBKL nk beli teratak muhibah ni mesti berkahwin dan pendapatan isi rumah RM2500/RM2000 ke bawah..

    tp yg pasti.. mesti berkahwin…

    daftar dgn jabatan perumahan DBKL dahulu utk semak kelayakan bg mengelakkan kesulitan kemudian hari…

    fakta atas kegagalan kawan2 kita yg lepas…

    tp tmpt ni mmg bagus… 15 minit ke mid valley…

  7. md

    update: SOLD to a hensem buyer from Bangi. Tahniah…

    ada satu lagi akan dijual sedikit masa lagi, yang ni lagi best, 3 bilik, lebih besar dan lebih mahal sewa bulanan boleh collect.. tunggguuuuuu….. 🙂

Comments are closed.