Category Archives: Pengurusan Kewangan

Artikel berkaitan pengurusan kewangan.

Setahun Setengah Cuti Tanpa Gaji: Apa Yang Saya Pelajari dan Perolehi?

Alhamdulillah, kita dipertemukan sekali lagi di platform maya blog ini untuk saya berkongsi sedikit cerita untuk dijadikan panduan atau sekadar bacaan santai tuan/puan. Sedar tak sedar, 31 Mei 2017, genaplah 18 bulan saya bercuti tanpa gaji (unpaid leave) untuk menguruskan beberapa perkara yang tiada kaitan dengan business. Biasanya kalau orang… Read more »

Duit KWSP Boleh Licin Lepas 3 Tahun Bersara? Faiz Subri Ada Jawapannya

      Comments Off on Duit KWSP Boleh Licin Lepas 3 Tahun Bersara? Faiz Subri Ada Jawapannya

Selamat Tahun Baru 2017 buat pembaca budiman (masih belum terlambat kan). Semoga semuanya sihat dan bersemangat mengharungi tahun baru ni. Pagi-pagi ni ada semangat sikit nak komen tentang berita yang aku dengar di Radio masa hantar anak ke sekolah pagi tadi. Menurut satu laporan, kebanyakan pesara yang mempunyai caruman di… Read more »

Mana Nak Cari Duit Jika Anda Diberhentikan Kerja Dalam Tempoh 30 hari

      Comments Off on Mana Nak Cari Duit Jika Anda Diberhentikan Kerja Dalam Tempoh 30 hari

Bagi mereka yang bekerja makan gaji, cerita yang paling seram dan lebih saspen dari tengok cerita hantu ialah bila dapat berita mereka akan diberhentikan kerja. Lebih tragis lagi, kalau notisnya dalam tempoh 30 hari. Pedih woi.. ulu hati dengar kawan-kawan yang terkena tempias kemelesetan ekonomi bila mereka terpaksa cari kerja… Read more »

49 Nasihat Syed Mokhtar Al Bukhary Kepada Usahawan dan Bakal Usahawan

      Comments Off on 49 Nasihat Syed Mokhtar Al Bukhary Kepada Usahawan dan Bakal Usahawan

49 Nasihat Syed Mokhtar Al-Bukhary. Khas Buat Para Usahawan & Bakal Usahawan. [SUMBER:FB post sharing rakan Internet]. 1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan 2. (berkenaan know who) Bangsa… Read more »

Jangan Pandang Serong Bila Seseorang Bermain Untuk Bina Passive Income yang Steady

      Comments Off on Jangan Pandang Serong Bila Seseorang Bermain Untuk Bina Passive Income yang Steady

Minggu lepas, Fizal (www.mindahartawan.com) ajak aku main CashFlow 101. Huhu, orang lain dah lama main game Robert Kiyokasi ni, aku je yang tak pernah main proper pun lagi. Sebenarnya aku dah beli board game ni lama dah dari Fizal.., tapi tersimpan dalam almari kumpul habuk. Konon plan masa beli tu… Read more »

10 Tips Mudah Untuk Membantu Anda Membeli Rumah Pertama

      Comments Off on 10 Tips Mudah Untuk Membantu Anda Membeli Rumah Pertama

Assalamualaikum sahabat-sahabat. Haha.. tengah ada mood nak menulis ni..so baik share cepat-cepat sebelum mood hilang ye tak. OK kali ni, mari kita diskas pasal dilema nak beli rumah pertama bagi yang masih tercari-cari atau yang masih tak tahu mana nak mula, dan apa yang patut dibuat. Sebelum tu, mari kita… Read more »

Rahsia Besar Berjaya Dalam Bisnes

      Comments Off on Rahsia Besar Berjaya Dalam Bisnes

Assalamualaikum sahabat-sahabatku sekalian. Arakian tersebutlah hikayat Sang Rajuna Tapa bersemayam disinggahsananya untuk berbicara dengan sekalian rakyat jelata… eceh ce ceh… dah macam tok karut wayang kulit lah pulak yop hehe.. Sejak dua menjak ni, aku tak dapat update selalu blog ni macam biasa. Bila nak tulis blog ni dia kena… Read more »