Category Archives: Market Outlook

Tinjauan Pasaran saham dan komoditi seperti FCPO (palm oil), Crude Oil, Soybean Oil, Emas (gold) dan Perak (Silver)

Analisa Teknikal Emas 22.09.2011 @6.28PM

      4 Comments on Analisa Teknikal Emas 22.09.2011 @6.28PM

Alhamdulillah yop, kita jumpa lagi petang ni (bagi yang baca petang ni la) dan bila-bila korang terbaca posting ni lah. Harapnya, semua kawan-kawan sihat dan berada dalam rahmat Allah. OK, mari kita check lagi sekali carta lagu popular eh..bukan carta emas yang ramai makin suka dok “usyar” (word ni aku… Read more »

Analisa Teknikal Emas 16.09.2011 @12.37PM

      2 Comments on Analisa Teknikal Emas 16.09.2011 @12.37PM

Mari tengok chart gold hari ni (setakat pukul 12.37pm). Harga tengah menurun dan nak sampai ke MA line (support price @USD1756 buat masa ni). Kalau candle break MA line ni, ada kemungkinan turun lagi. Kalau dia stay situ dan tak break, so price akan main area ni dan tunggu reversal… Read more »

Analisa Teknikal FCPO 14.09.2011 @11.00 AM

      15 Comments on Analisa Teknikal FCPO 14.09.2011 @11.00 AM

Assalamualaikum yop dan yong. Hari ni aku nak share pulak pasal analisa teknikal pasaran hadapan minyak sawit mentah (future crude palm oil – fcpo) atau CPO untuk traders dan bakal traders fcpo. Asyik share pasal analisa emas, kang korang boring pulak. Market FCPO ni pun sama macam komoditi-komoditi lain. Ada… Read more »

Analisa Teknikal Emas 06.09.2011 @ 12.27pm

      8 Comments on Analisa Teknikal Emas 06.09.2011 @ 12.27pm

Mood raya masih membara ni. Balik dari beraya, terus tengok emas wakakaka.. support orang rumah yop. Dia dok semangat nak melabur dalam emas ni. So, aku tolong la tengok-tengokkan chart dan buat analisa mudah. Ingat tak aritu, emas dah cecah harga USD1900 per ounce. Semalam dan hari ni, dia cecah… Read more »

Analisa Teknikal Pasaran Emas Tengah Malam 24 Ogos 2011

Hehehe.. mimpi apa pulak ni buat analisa tengah malam. Takdelah yop, ada kawan-kawan interested nak tau, macam mana nak “baca” market guna teknik candlestick dan technical indicators. So, aku nak cakap banyak2 pun tak reti sangat kalau dalam telefon, itu yang aku rasa elok aku share guna gambarajah atau chart… Read more »

Market Sebelum Cuti Hari Raya

      4 Comments on Market Sebelum Cuti Hari Raya

Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian. Apa macam persiapan raya korang? Sure sakan nih, tiap-tiap minggu shopping complex sesak dengan manusia hahaha.. aku takleh pegi wei kalau dah ramai-ramai sangat ni. Nak cari parking pun susah. Nasib baik lah, mem pandai curi-curi masa sebelum ni pegi beli siang2 lagi baju budak-budak. Kalau tak,… Read more »

Kisah Beri Taklimat Bidan Terjun pasal Futures Market

Minggu sebelum puasa bermula (akhir bulan 7), aku dan Don (trader fcpo yang dah berbelas tahun trade fulltime) berkesempatan melawat rakan-rakan traders lain di JB. Don cakap, jemputan dibuat last minute oleh sorang member dia, so dia taktau nak ajak sapa sebab nak pegi hari Jumaat masa market live (diaorang… Read more »

Kisah RM1K dan RM20K

      4 Comments on Kisah RM1K dan RM20K

Lama aku tak borak pasal FCPO or CPO atau dalam bahasa melayu pasaran hadapan minyak sawit mentah yang diniagakan di Bursa Derivatif Malaysia (MDEX). Jangan salah paham, bila aku tak sentuh apa-apa pasal CPO, bukan bermaksud aku dah “lari” dari portfolio pelaburan ni, tapi lebih kepada takde apa nak cerita… Read more »