Category Archives: Umum

Artikel umum dan bebas.

Setahun Setengah Cuti Tanpa Gaji: Apa Yang Saya Pelajari dan Perolehi?

      Comments Off on Setahun Setengah Cuti Tanpa Gaji: Apa Yang Saya Pelajari dan Perolehi?

Alhamdulillah, kita dipertemukan sekali lagi di platform maya blog ini untuk saya berkongsi sedikit cerita untuk dijadikan panduan atau sekadar bacaan santai tuan/puan. Sedar tak sedar, 31 Mei 2017, genaplah 18 bulan saya bercuti tanpa gaji (unpaid leave) untuk menguruskan beberapa perkara yang tiada kaitan dengan business. Biasanya kalau orang… Read more »

Mana Nak Cari Duit Jika Anda Diberhentikan Kerja Dalam Tempoh 30 hari

      Comments Off on Mana Nak Cari Duit Jika Anda Diberhentikan Kerja Dalam Tempoh 30 hari

Bagi mereka yang bekerja makan gaji, cerita yang paling seram dan lebih saspen dari tengok cerita hantu ialah bila dapat berita mereka akan diberhentikan kerja. Lebih tragis lagi, kalau notisnya dalam tempoh 30 hari. Pedih woi.. ulu hati dengar kawan-kawan yang terkena tempias kemelesetan ekonomi bila mereka terpaksa cari kerja… Read more »

Kisah Tentang Bisnes Orang Melayu

      Comments Off on Kisah Tentang Bisnes Orang Melayu

Assalamualaikum yeop, apa khabar semua. Sedar tak sedar, dah sampai 31hb Disember 2013 dah kita ye. Sekejap je masa berlalu meninggalkan kita. Bertambah lagi setahun pengalaman, pengetahuan dan cabaran hidup yang kita semua lalui. Masing-masing dengan kisah yang tesendiri. Hujung-hujung tahun ni, biasalah habiskan cuti sambil uruskan persekolahan anak (hehehe..aku… Read more »

Bisnes Pilihanraya

      Comments Off on Bisnes Pilihanraya

Bulan 3 Pilihanraya!.. huhuhu.. spekulator tak bertauliah kat luar sana bukan main dok canang sana sini, general election is just around the corner. Tapi betul ke tidak, kita tunggu dan lihat je nanti. Sekarang ni pun, aku tengok ramai yang dah mula bersiap-sedia mulakan ‘kempen’ awal. SMS ucap selamat tahun… Read more »

Selamat Tahun Baru 2013

      Comments Off on Selamat Tahun Baru 2013

Assalamualaikum dan Salam sejahtera rakan-rakan blog dan pemerhati bebas (macam pilihanraya dah dekat la pulak). Masuk jugak tahun 2013 ni ye, ya lah.. ada kaum mana tah dok predict akhir zaman pada tahun 2012… tup-tup semua tu tahyul mahyul.. Allah saja yang tahu bila datangnya kiamat. Kita ni kena bersiap-sedia… Read more »

Jangan Bersabar Dengan Perkara Yang Baik

      2 Comments on Jangan Bersabar Dengan Perkara Yang Baik

Aritu aku lunch dengan sorang kawan lepas abis satu meeting. Sambil2 dok makan, kami dok sembang-sembang. Sekali tersentuh pasal sikap orang yang suka bertangguh atau dalam erti kata lain suka “bersabar”. Kawan aku ni cakap, dia cukup tak setuju dengan konsep sabar pada perkara baik. Sepatutnya, benda baik kita kena… Read more »

Kisah Sahabat Yang Pencen Muda

      7 Comments on Kisah Sahabat Yang Pencen Muda

Assalamualaikum yop. Awal-awal tahun ni, sure ramai yang ambik cuti untuk uruskan persekolahan anak-anak. Terutama yang ada anak nak masuk tadika atau darjah satu. Sure kena temankan diaorang sekejap, ada tu 2-3 hari dok ulang alik ke sekolah haha.. Aku takde anak yang darjah satu tahun ni, so takde la… Read more »