Tag Archives: pencen

Setahun Setengah Cuti Tanpa Gaji: Apa Yang Saya Pelajari dan Perolehi?

Alhamdulillah, kita dipertemukan sekali lagi di platform maya blog ini untuk saya berkongsi sedikit cerita untuk dijadikan panduan atau sekadar bacaan santai tuan/puan. Sedar tak sedar, 31 Mei 2017, genaplah 18 bulan saya bercuti tanpa gaji (unpaid leave) untuk menguruskan beberapa perkara yang tiada kaitan dengan business. Biasanya kalau orang… Read more »

Duit KWSP Boleh Licin Lepas 3 Tahun Bersara? Faiz Subri Ada Jawapannya

      Comments Off on Duit KWSP Boleh Licin Lepas 3 Tahun Bersara? Faiz Subri Ada Jawapannya

Selamat Tahun Baru 2017 buat pembaca budiman (masih belum terlambat kan). Semoga semuanya sihat dan bersemangat mengharungi tahun baru ni. Pagi-pagi ni ada semangat sikit nak komen tentang berita yang aku dengar di Radio masa hantar anak ke sekolah pagi tadi. Menurut satu laporan, kebanyakan pesara yang mempunyai caruman di… Read more »

Kisah Sahabat Yang Pencen Muda

      7 Comments on Kisah Sahabat Yang Pencen Muda

Assalamualaikum yop. Awal-awal tahun ni, sure ramai yang ambik cuti untuk uruskan persekolahan anak-anak. Terutama yang ada anak nak masuk tadika atau darjah satu. Sure kena temankan diaorang sekejap, ada tu 2-3 hari dok ulang alik ke sekolah haha.. Aku takde anak yang darjah satu tahun ni, so takde la… Read more »

Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

      5 Comments on Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

Setiap orang bekerja pasti akan tiba masanya hari tua (kalau panjang umur) dan waktu pencen. Waktu pencen biasanya dalam lingkungan umur 55 hingga 60 tahun. Ada juga yang ambil option bersara awal. Pendek kata, setelah berpuluh tahun kita bekerja (terutama yang makan gaji), kita akan berhenti kerja secara mutlak, dan… Read more »