Penyelesaian Mudah Loan Rumah yang Panjang

Assalamualaikum yop.. apa macam? ada bagus? harap semua OK lah. Aku je yang tak sempat nak tulis apa-apa macam biasa. Nih, terasa rajin sikit bolehlah taip sikit corat-coret buat tatapan yang berhajat. OK gini, biasanya kita kalau beli rumah guna loan, sure kita nak bayar bulan-bulan murah. Supaya tak menjejaskan perbelanjaan isi rumah yang juga […]

Continue reading →

Kenapa Harga Rumah Meningkat

Aku baca berita minggu (surat khabar lerr) ahad lepas, 16 Januari 2011. Wow, berita muka depan tuuu.. “Harga flet RM200,000” wahaha.. flat kos rendah je tu beb, bukan condo! Apa lagi, terus la baca berita tu. Siap ada sisipan khas kat bahagian dalam discuss fakta-fakta kenaikan harga rumah di bandar dan pinggir bandar. Aku heran […]

Continue reading →

Apa Kesan BLR Naik?

Khamis lepas, Bank Negara Malaysia (BNM) sekali lagi menaikkan OPR (overnite policy rate) sebanyak 2.5% lagi. Ia adalah kenaikan kali kedua dalam tempoh dua bulan. Alasannya ialah, ekonomi Malaysia sedang berkembang dan OPR dinaikkan selaras dengan proses pemulihan ekonomi. Wow.. dan minggu depan, Maybank, CIMB, Bank Islam dan RHB Bank akan mula menaikkan kadar Base […]

Continue reading →

Kisah Dua dalam Satu

Hari ni aku nak cerita sikit pasal idea camne kita nak dapat hasil berganda dari satu perkara. Hehehe, ini bukan cerita camne nak kahwin lagi satu… yang tu korang gi menuntut ngan orang lain, aku takleh ajar pasal aku sayang kat bini aku yang satu ni.. huhuhu.. Cenggini, katalah korang ada hajat nak berbelanja atau […]

Continue reading →