Rumah Kecil Tiang Seribu

Pelaburan, Hartanah, Kewangan dan Dunia Niaga

Home » Tag: loan rumah

Penyelesaian Mudah Loan Rumah yang Panjang

Assalamualaikum yop.. apa macam? ada bagus? harap semua OK lah. Aku je yang tak sempat nak tulis apa-apa macam biasa. Nih, terasa rajin sikit bolehlah taip sikit corat-coret buat tatapan yang berhajat. OK gini, biasanya kita kalau beli rumah guna loan, sure kita nak bayar bulan-bulan murah. Supaya tak menjejaskan perbelanjaan isi rumah yang juga Continue Reading

Bila Loan dah Maximum, macam mana nak invest lagi?

Sebagai investor yang menggunakan kemudahan pinjaman dari bank, sampai satu tahap, kita dah tak boleh buat loan lagi. Ada juga keadaan di mana kita dah tak nak buat loan lagi. Tapi, sebagai investor, pantang nampak peluang baru, kita pasti teruja untuk mulakan langkah kembali, cuma dengan capital yang terhad atau hampir kering, sudah tentu hasrat Continue Reading

Apa Kesan BLR Naik?

Khamis lepas, Bank Negara Malaysia (BNM) sekali lagi menaikkan OPR (overnite policy rate) sebanyak 2.5% lagi. Ia adalah kenaikan kali kedua dalam tempoh dua bulan. Alasannya ialah, ekonomi Malaysia sedang berkembang dan OPR dinaikkan selaras dengan proses pemulihan ekonomi. Wow.. dan minggu depan, Maybank, CIMB, Bank Islam dan RHB Bank akan mula menaikkan kadar Base Continue Reading