Posts Tagged loan rumah

Penyelesaian Mudah Loan Rumah yang Panjang

Posted by on Saturday, 3 March, 2012

Assalamualaikum yop.. apa macam? ada bagus? harap semua OK lah. Aku je yang tak sempat nak tulis apa-apa macam biasa. Nih, terasa rajin sikit bolehlah taip sikit corat-coret buat tatapan yang berhajat.

OK gini, biasanya kita kalau beli rumah guna loan, sure kita nak bayar bulan-bulan murah. Supaya tak menjejaskan perbelanjaan isi rumah yang juga perlukan komitmen bulanan yang banyak. Aritu ada sorang kawan aku ni bagi tips mudah. Patut aku takleh share kat sini, sebab dia kata ini teknik patented hahahaha.. tapi aku nak share jugak sikit-sikit, nak bagi korang buat planning sikit. Yang aku share ni bukan korang taktau pun, cuma mungkin tak perasan boleh digunakan untuk memendekkan tempoh bayaran balik pinjaman.
Read the rest of this entry »

Sharing is caring.. :)

Bila Loan dah Maximum, macam mana nak invest lagi?

Posted by on Tuesday, 21 June, 2011

Sebagai investor yang menggunakan kemudahan pinjaman dari bank, sampai satu tahap, kita dah tak boleh buat loan lagi. Ada juga keadaan di mana kita dah tak nak buat loan lagi. Tapi, sebagai investor, pantang nampak peluang baru, kita pasti teruja untuk mulakan langkah kembali, cuma dengan capital yang terhad atau hampir kering, sudah tentu hasrat kita tu terbantut.

Perkara ni dah jadi lumrah. Sebab tu, ramai yang dah lama berkecimpung dalam bidang pelaburan menggunakan pelbagai instrumen, teknik dan manipulasi sistem kewangan untuk membolehkan mereka terus berada dalam bidang ini dan terus maju ke depan.
Read the rest of this entry »

Sharing is caring.. :)

Kenapa Harga Rumah Meningkat

Posted by on Tuesday, 18 January, 2011

Aku baca berita minggu (surat khabar lerr) ahad lepas, 16 Januari 2011. Wow, berita muka depan tuuu.. “Harga flet RM200,000″ wahaha.. flat kos rendah je tu beb, bukan condo!

Apa lagi, terus la baca berita tu. Siap ada sisipan khas kat bahagian dalam discuss fakta-fakta kenaikan harga rumah di bandar dan pinggir bandar. Aku heran jugak, kenapa pulak harga flat kos rendah boleh cecah RM200K?

Baca punya baca, rupanya harga RM200K tu ialah anggaran kenaikan bila flat berkenaan dijual semula (sub-sale) atau refinance pada masa depan. Hehehe, memang la harga akan melambung-lambung, sebab property dekat area situ sudah takde dan kawasan menjadi semakin hangat dan terbaik dari ladang. Otomatik harga dan demand pun meningkat.

Aku agak-agakla, berita macam ni macam disensasikan aje. Bukan apa, macam ada udang di sebalik rojak mee. Sebab, dalam minggu yang sama, ada berita di Business Times cakap market Condo dan hartanah seumpama tu dah “oversupply”. So, bila terlebih ni, biasanya harga akan turun. Tak banyak pun mesti turun jugak. Tiba-tiba keluar pulak berita cakap harga rumah flet meningkat. Hehehe.. korang fikir macam mana?

Sebagai peminat pelaburan hartanah, berita macam ni elok untuk dianalisa. Check dengan fakta dan “auta”. Sebabnya, dengan ruling terbaru tahun lepas, tak ramai sangat dah orang boleh beli hartanah ke-2, ke-3 dan seterusnya menerusi pembiayaan bank atau loan. 70% je lepas untuk buat loan, 30% lagi kena guna duit sendiri. Itu tak dicampur lagi dengan duit legal fees, valuation report dan kos nak masuk rumah.

Kalau beli subsale, mungkin boleh nego dengan penjual rumah untuk jual pada harga bawah market value (bertuah la kalau dapat), dan naikkan harga di S&P ikut market value atau lebih. Cara ni untuk dapatkan harga 70% loan hampir-hampir kepada harga 90%. Cumanya, legal fees secara otomatik akan bertambah jugak.

Pembeli hartanah kali pertama sepatutnya tiada masalah dengan situasi di atas. Pilih saja lokasi rumah yang berkenan. Check kelayakan pinjaman dan rancang jadual bayaran balik (installment bulanan). Lepas tu tentukan samada nak duduk sendiri rumah tu atau sewakan. Lepas 10 tahun, kalau rezeki anda baik, rumah tu akan naik harga sekali ganda!

Bagi yang tak mampu membeli rumah pula, nampak gayanya kenalah cari rumah sewa yang bersesuaian dengan bajet dan kemampuan diri. Kat sinilah tokey-tokey rumah buat duit. Sebab bila ada yang “mau”, ada pihak yang akan “bagi”. Basic supply-demand rules. So, masing-masing ada keperluan dan kemahuan.

Apa pun yang berlaku kat luar sana, kita kena tentukan sendiri apa yang kita nak buat. Ambil peluang, buat perancangan atau tengok saja apa yang berlaku sekeliling tanpa buat apa-apa. Ingat, setiap tindakan ada risiko dan peluang. Kaji satu persatu, dan pastikan anda tidak terkehel di hari kemudian :)

Sharing is caring.. :)

Apa Kesan BLR Naik?

Posted by on Saturday, 15 May, 2010

Khamis lepas, Bank Negara Malaysia (BNM) sekali lagi menaikkan OPR (overnite policy rate) sebanyak 2.5% lagi. Ia adalah kenaikan kali kedua dalam tempoh dua bulan. Alasannya ialah, ekonomi Malaysia sedang berkembang dan OPR dinaikkan selaras dengan proses pemulihan ekonomi.

Wow.. dan minggu depan, Maybank, CIMB, Bank Islam dan RHB Bank akan mula menaikkan kadar Base Lending Rate (BLR) / Base Financing Rate (BFR) kepada 6.05% dari 5.8% sebelum ini (sumber: Business Times). So kalau pakej pinjaman kita dapat BLR – 1.8%, effective interest rate baru ialah 6.05-1.8 = 4.25%. Bagi yang ada company loan atau gomen loan yang dapat 4% tu untung la sekarang. Rate korang lebih attractive dari bank-bank komersil.

Ramai yang mengeluh bila BLR naik, installment loan rumah yang bukan fix rate pun akan meningkat (ada juga bank yang tak tambah installment bulanan sebaliknya memanjangkan lagi tempoh bayaran balik). Sebaliknya, gaji bulanan masih juga di takuk lama. Hahaha.. pening kepala kan. Duit tak cukup nak service loan bulan2.

Kat sini lah pentingnya perancangan kewangan kita  yang dulu-dulu tu. Ingat tak kita dah susah payah cari idea untuk tingkatkan pasif income?. Dalam masa-masa sebeginilah lebihan dari kutipan pasif income tersebut dapat menampung kenaikan installment bulanan (tak banyak sangat pun kalau loan kecik2) tanpa memeningkan kepala kita nak korek dari tabung ayam dan tabung beruang panda.

Dalam keadaan ekonomi dunia yang tak menentu ni, macam-macam boleh berlaku. Di Greece, ekonomi mereka dalam kemelut yang meruncing. Jika gagal ditangani ekonomi mereka akan runtuh, seterusnya berjangkit ke negara-negara lain dalam blok kesatuan Eropah (EU), dan seterusnya yang paling ditakuti berjangkit keseluruh dunia!.

Apakah perkara yang sama boleh berlaku di Malaysia?. Well, aku pun tak boleh nak ramal. Since ekonomi kita dilihat sedang pulih (ye ke? hehehe), so perkara macam di Iceland (dah bangkrup) dan Greece mungkin belum menjadi masalah untuk kita di sini. Rata-rata negara di Asia, terutama China, sedang dalam proses pemulihan ekonomi (recovery), so kita mungkin lambat sikit nak dapat impact. Tapi, kalau dah separuh dunia dan rakan dagangan Malaysia ada masalah ekonomi, tak banyak sikit mesti terkena tempias punya.

Matawang Euro pun tengah down dan Ringgit Malaysia jadi makin kukuh sekarang ni berbanding matawang utama seperti US Dollar dan Pound sterling. Ini secara tak langsung memberi kesan kepada ekonomi kita. Bagi CPO pulak, bila Ringgit makin kuat, harga CPO akan turun.. hehe.. macam mana pulak tu?. Sebab kebanyakan investor dalam market CPO ni adalah pelabur luar negeri. So diaorang guna USD atau GBP Pound, jadi currency dia dah kecik, rugi la pegang lama2 harga CPO, baik jual je.. itu yang price boleh jatuh.

So, bagi pelabur CPO, kena jugak monitor kadar tukaran wang asing (forex) di samping harga minyak petroleum mentah (CL) dan minyak kacang soya (BO). Ni semua news dan indicator untuk kita buat fundamental analysis. Gabungkan analysis ni dengan technical analysis (candlestick, moving average, etc.) untuk hasilkan trading plan dan objective bila masuk market. Apa pun, masing-masing punya cara perhitungan, tak boleh ambik 100% dari news-news sebegini. Kadang-kadang selamba badak je price CPO ni tak terjejas walaupun news dari seluruh dunia macam nak rak gempaknya.

So, kalau BLR naik adakah kita tak patut buat loan rumah baru?. Tak jugak. Boleh je apply loan macam biasa, tapi kalau boleh survey lah rate dari bank yang bagi pakej paling kompetitif. Buat perbandingan sebelum sign offer letter (LO). Kaji jugak kemampuan untuk membuat bayaran installment, dan dateline bayaran supaya takde yang tertunggak. Kalau tertunggak nanti, nama akan diblacklist pulak dalam CCRIS (Central Credit Reference Information System).

Nanti boleh call atau check dengan banker berapa perubahan installment bulanan yang korang kena service lepas BLR dinaikkan. Kalau ada yang buat bayaran menerusi standard instruction, pastikan buat perubahan yang sepatutnya untuk bulan-bulan akan datang. Kang tak pasal-pasal kena penalti.

OKlah, selamat berurusniaga bagi pesawit-pesawit tegar minggu depan, dan bagi kawan-kawan yang lain, perkemaskan portolio pelaburan masing-masing dan update apa-apa yang perlu supaya kita sentiasa di landasan yang betul (on track).

Sharing is caring.. :)

Kisah Dua dalam Satu

Posted by on Sunday, 6 September, 2009

Hari ni aku nak cerita sikit pasal idea camne kita nak dapat hasil berganda dari satu perkara. Hehehe, ini bukan cerita camne nak kahwin lagi satu… yang tu korang gi menuntut ngan orang lain, aku takleh ajar pasal aku sayang kat bini aku yang satu ni.. huhuhu..

Cenggini, katalah korang ada hajat nak berbelanja atau nak beli barang dengan harga yang mahal. Kalau yang murah, tak best nak buat contoh, pasal celah gigi je korang boleh beli. Ada tu, siap pecahkan tabung ayam semata-mata nak dapatkan sesuatu benda.

Ini cerita, kalau kita nak berbelanja berpuluh-puluh ribu ringgit. Contohnya, nak renovate rumah ke, nak beli kereta baru ke, nak beli basikal kuasa solar ke, nak tempah gigi emas ke, apa-apa je la yang harganya puluh-puluh ribu ringgit.

Camne ye?..haaa.. syarat utama yang kena ada dulu ialah cash atau duit tunai sebanyak mana yang kita nak spend tu. Hahaha.. tipu ke ni?.. eh bukan tipu, cuma ada “trick” sikit, tapi rasanya berbaloi.

Ok, aku ambik contoh mudah, bagi korang senang nak paham. Katakan aku nak renovate rumah dengan kos kasar dianggarkan mencecah RM60K. Kiranya, aku kena lah ada duit tunai sebab nak renovate rumah bukan boleh pinjam bank (kecuali boleh overlap dengan loan sedia ada, atau buat personal loan).

Memandangkan kita perlu berhati-hati dengan unnecessary spending (perbelanjaan tak perlu), kadang-kadang kita tak sampai hati nak “leburkan” duit RM60K just untuk renovation job yang takde dapat keuntungan pun dari sudut pelaburan. Unless, kita nak jual atau refinance balik rumah yang kita nak renovate tu, so once renovation done, value rumah kita akan naik lah.

Demi untuk menjamin duit RM60K yang kita ada kat tangan tu tak lebur camtu aje, apa kata kita “melabur” sikit.. hehehe.. camne tu?.

OK, mari kita membeli sebuah property yang bajet dia dalam lingkungan RM60K secara cash. Wow! cash tu.. dari mana nak beli?.. macam2 cara. Lelongan awam, sub-sale, beli dari orang terdesak ke dan macam-macam lagi. Kena pandai cari “lubang” lah. Yang penting lokasi dan demand untuk sewaan bagi property yang kita beli tu baik.

Lepas dah dapat property yang dimaksudkan, kita sewakan terus untuk dapat quick gain. Katakan kita dapat sewakan RM450 sebulan (average sewa apartment di hot location di KL). Lepas dah setel part sewaan tu, mari kita berkunjung ke bank-bank yang kaya raya untuk apply remortgage atau refinance loan.

Let say market value property RM60K yang kita beli tu ialah 10% lebih tinggi dari harga yang kita beli, so kalau dapat 90% margin of financing (MOF), kita akan dapat pembiayaan sebanyak RM60K, which is sama dengan modal yang kita keluarkan masa beli property tu dulu.

Kalau nak jumlah cash less than that, maybe kita boleh apply overdraft facility saja dengan cagarkan property kita tadi tu.  Boleh check dengan bank yang mana satu lagi sesuai dengan keperluan masing-masing.

If everything goes well, bank akan disburse duit kepada kita bila semua dokumen dan syarat-syarat dipenuhi.

Sekarang ialah part yang paling best. Pertama, kita akan “dapat balik” duit RM60K yang bank bagi untuk refinance tadi, dan loan tersebut akan diservis oleh penyewa property kita (dengan mengambil perkiraan semasa, interest rate yang kita bayar adalah lebih rendah dari hasil sewaan yang diperolehi). Best tak?

Lepas tu, barulah kita execute plan kita untuk berjoli katak “berbelanja” hehehe.. seoalah-olah, dapat duit free sambil “cagaran” (investment on property) masih ada. Takde la terasa macam kita “buang” duit tunai yang kita ada tu macam tu saja.

So, kita akan dapat capai dua target guna satu dana. Pertama kita dapat beli atau spend apa yang kita hajati, dan yang kedua kita berjaya protect duit tunai kita dengan investment pada aset yang kita beli dan cagarkan kepada bank.

OK ke idea ni?.. ke tak OK?..hehe..kalau tak OK, mungkin korang boleh modified bagi OK.. apa2 pun, mesti ada cara untuk “selamatkan” duit tunai kita sebelum nak spend, sebab bukan senang nak menabung sampai banyak tu.

Sapa dah try?.. boleh share sini hehehe..

IKLAN (hehehehehe…) : *** UPDATE 13/11/09 – SOLD/DAH JUAL ***

aku nak jual apartment Teratak Muhibbah (Taman Desa) dengan harga RM64K cash. Kalau korang nak loan, tinggi sikit lah pasal aku kena tunggu loan korang disburse. Rumah dah ada penyewa (RM450 sebulan). Senang-senang korang boleh dapat positif cash flow.Market value rumah tu RM70K. Sape cepat dia dapat, first come first serve.

Aku nak pakai duit sikit sebab ada projek menanti. Sapa berminat boleh hubungi aku segera di email tuan [at] rumah.net

Sharing is caring.. :)