What’s Next?

      1 Comment on What’s Next?
Share this..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Tuan/Puan

Sejak beberapa hari lepas, saya telah adakan perbincangan panjang lebar dengan arkitek yang saya lantik untuk projek di Datuk Keramat. Semalam, beliau telah menunjukkan lakaran front elevation, internal design untuk tingkat bawah dan tingkat 1. Konsep yang digunakan ialah modern design. Jadi takde kerawang-kerawang – simple, elegan dan nampak kemas.

Semalam jugak, saya dah kena bayar advance payment for C&S dan jugak surveyor cost yang akan memulakan kerja-kerja mereka dalam waktu terdekat. Hopefully everything goes smooth as planned.

Pagi tadi dalam mamai-mamai tidur lepas selesai solat subuh (sampai rumah dah pukul 5.30 pagi..hahaha punya lama dari pukul 11.30 malam), saya suruh wife saya tengok design tu. Mula-mula dia tak paham kedudukan plan tu, terpaksa saya explain dalam ngantuk. Lepas dah explain, banyak pulak kitorang discuss, dah tak jadi nak tido. Since rumah tu akan ada 3 unit service apartment di tingkat 1, ada la sikit komen2 yang akan saya update kepada arkitek, small-small things which doesn’t really affect original design.

Total cost for building construction alone is about RM300K not inclusive the land price which I’m going to refinance together with the total cost of the project. So the cost would be around RM500K gedebak-gedebuk. Lepas dapat approved plan dari DBKL, saya akan submit loan.

Kalau loan atas nama saya sorang tak lepas because of high commitment, kena buat joint loan with my wife la nampaknya. Nak hold project ni pun tak guna jugak. Kos pembinaan akan meningkat, dari segi loan pulak, kalau umur dah meningkat, loan repayment amount pun akan jadi tinggi. So, better jalan saja lah sebab rumah asal pun dah banyak anai-anai.Hari ni patut I akan sign the agreement to proceed with consultancy and design. Tapi tak sempat kot.

Next week, seminggu saya akan berada di luar KL. Time for short excursion to relax and enjoy with family. Kali ni kami akan spend few days in Kuala Terengganu dan jugak di Kuantan of course.

Jumpa lagi selepas holiday!.

Terima Kasih

One thought on “What’s Next?

  1. tuanbri

    Wow!
    power la orang kaya Keramat. Saya menunggu details untuk project ini…
    mau kasi homestay ke?
    hehehe…Syok aa dapat bercuti-cuti malaysia.

    Nanti saya nak masuk jugak aa area
    kawasan lombong emas Kuala Lumpur.

Comments are closed.