Rumah Pencen part 2

      8 Comments on Rumah Pencen part 2
Share this..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Tuan/Puan

Ok, kita ikuti sambungan cerpen minggu ni..haha.. kisah rumah pencen lagi. Apsal aku sebut rumah pencen? sebab ada kena mengena dengan rumah yang konon2 untuk duduk masa pencen.

OK, part 1 kita dah tengok idea pertama – Bina->pecah lot->jual lot 1 + lot 2. Menggunakan perkiraan ideal case, untung secara kasar dapatlah dalam RM430K. Berbanding kalau kita jual saja tanah yang MV dia sekitar RM130K, setelah ditolak full setelment, just dapat dalam RM50K on average.

Sekarang kita kaji pulak option kedua. Katakan kita dah berjaya bina semi-D setingkat tu (2 pintu). Next kita pecah lot jadi 2 seperti option pertama tadi. Bezanya cuma, instead of kita jual rumah semi-D lot 1 tu, kita refinance ke bank setelah dapat geran berasingan untuk 2 lot tersebut.

Mengambil kira market value, katakan kita refinance Lot 1 at RM300K saja dulu. Biasanya bank akan beri 90% margin dari market value.

Mari kita congak cara mudah:

KOS:

270K (sama macam kos untuk option 1)

REFINANCE:

Lot 1 = RM270K (90% margin of finance)

Profit = 270 – 270 = 0

So, kalau guna option refinance, nampak macam takde profit pun. Cuma kita dapat balik duit RM270K dan sewa bulanan RM1300 boleh service loan baru kita yang RM270K tu.

Duit RM270K tu kita boleh guna untuk labur ke hartanah lain atau simpan kat tempat yang boleh bagi dividen/pulangan lebih tinggi. Ada yang suka buat OD/ASB boleh juga nak praktis pusing modal cara tu. Ataupun…

Katakan kita invest duit tadi untuk beli sebuah kondo mewah bawah market value dengan harga RM250K cash! sewaan pulak dalam RM2500 ke atas (nak tau lokasi kat mana kondo yang sewa macam ni? kena rajin turun TT PMC hehe..)

Positive cash flow dari condo mewah tersebut, kita akan guna untuk service next refinance untuk lot ke 2 semi-D atas tanah lot banglo kita tadi tu. Katakan kita nak refinance at RM400K (dapat dalam RM360K@90% MOF). Dengan sewaan condo yang RM2500 tu, memang dah boleh sangat untuk service loan RM360K senang2, siap +CF lagi.

And now we got RM360K cash in hand + semua rumah2 kita atas lot banglo tadi tak dijual kepada sapa2.. lepas abis loan tenure, semua tu still ours and you still can live there if you want once you retired.

Nak repeat the process selepas ada RM360k tadi in hand?.. silakan and be creative 🙂

So tepuk dada tanya ilmu dan check dulu all the risk and opportunity. Jangan main redah saja. Kang nangis tak keluar air mata pulak hehe..

Jom kita diskas teknik rumah pencen ni.. kot2 korang ada idea lagi best 🙂

Terima Kasih

8 thoughts on “Rumah Pencen part 2

  1. k.aida

    wow…. bestla cerpen ni…..

    nak buat jugak la umah pencen ni…. tp nak kena carik modal pastuh carik tanah dulu…. uncle… ada lg ke tanah kat tepi jalan area2 umah uncle tuh yg murah2.. ehhehehe….

  2. md Post author

    Zal: dalam programming, ini dipanggil teknik recursive haha..

    Da: Ada..ada.. tapi tatau berapa rega..

  3. Nurlulu

    Salam.
    Ayah saya dah siapkan sebuah rumah pencen untuk dia dan mak. Bila tua, dia akan tinggal di situ. Sebuah rumah banglo setingkat. Bila ditanya, kenapa tak buat 2-3 tingkat, katanya bila dah tua susah nak naik tangga. Huhu

  4. yauzi

    saya suka baca blok saudara cuma nak tanya saya nak buat ploan kemudian masukkan kedlam asb dan tukar kpd od betul tak tindakan saya

  5. ojah

    nurlulu.. kat australia dah ade tempat duduk ala2 lift untuk ketingkat atas2 untuk golongan pencen ni (ala2 citer kartun Up Disney Pixar tuu .. umah kena angkat dengan belon tu)..

    hehehe manyak bagus entry ni.. ade juga hajat nak wat camni.. kalu jadi beli tanah lelong satu ni.. thanks for sharing 🙂

Comments are closed.