Joli Katak vs. Joli Rimau

      Comments Off on Joli Katak vs. Joli Rimau
Share this..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Tuan/Puan

Lama tak bukak cerita dongeng hikayat 1001 malam hahaha..

Korang jangan caya sangat cerita dongeng nih, untuk buat bacaan santai saja bolehlah. Kalau nak ikut jugak, suka ati koranglah, masuk gaung sendiri tanggung..huhu..

Dulu aku ada cerita beberapa tips dan cara macam mana kita nak gandakan profit dari sejumlah modal yang kita ada. Aku nak refresh balik kisah-kisah yang pernah aku ceritakan dulu. Kira macam ulangkaji lah…

Ramai orang suka berjoli. Tak kira kecik, besar, tua, muda, lelaki, perempuan semuanya kalau bab joli memang suka. Tapi ada tak kita buat perancangan teliti sebelum kita nak berjoli?. Biasanya kita buat saving sikit demi sikit sampailah masa kita nak berjoli. Ataupun, bila time bonus tahunan atau dapat durian runtuh, time tu lah kita joli katak, ye tak?

Apa kata kita tukar trend berjoli katak tu kepada joli harimau pulak. Kita tau, di Malaysia takde lagi bank yang ambik kepala katak sebagai logo mereka. Tapi kepala rimau ada!. Besar pulak tu bank tu. Jadi sudah tentu ada kebaikan disebalik kepala rimau yang diambik sebagai logo bank. Mari kita selidik kaedahnya.

Sebelum kita nak belanjakan duit dalam jumlah yang besar, apa kata kita invest dulu beli satu property yang setara atau lebih dari harga yang kita ingin gunakan. Maknanya, kita tangguh dulu hajat untuk berjoli. Takkan takleh sabar, joli tu bukan satu keperluan kan, biasanya kehendak, so apa salahnya hold sekejap.

Ada dua kumpulan penjoli yang terlibat dalam contoh di bawah. Kumpulan pertama ialah, penjoli yang kurang modal. Kumpulan kedua, penjoli yang ada modal. Kita tengok dulu teknik untuk penjoli yang kurang modal tunai.

Bagi sesetengah kita yang baru bekerja atau mempunyai simpanan tunai yang terhad, mungkin mereka akan ada masalah dan cakap tak mampulah nak beli property, duit takde.Yang herannya, tau duit tak cukup, tapi joli tetap joli hehehehe..

Yang sebetulnya, kumpulan ini patut lebih gigih belajar menyimpan. Sebab satu hari nanti, kalau cukup duit tunai untuk dijadikan modal, mudah untuk mulakan langkah pertama untuk melabur dalam hartanah. Tak banyak pun kalau nak simpan, dalam lingkungan RM15K ~ RM20K buat modal permulaan.

Kalau setahun duit joli yang kita simpan tu dalam RM2K, cukup 5 tahun dah ada RM10K. Kalau rajin buat part time, lagi cepat dapat tambah duit tabungan. Contoh pegi promote PMC resort, nanti pie bagi komisen hehehe..

Contoh kalau nak beli property low cost yang berharga RM70K di Kuala Lumpur, kita kena sediakan dalam 10% untuk downpayment dan beberapa ribu lagi untuk urusan guaman, membayar tunggakan maintenance, stamp duty, baikpulih dan sebagainya. Sebab tu nak kena ada dalam tangan paling sengkek pun dalam RM12K.

Nak beli property low cost ni pulak takleh main bedal je. Kena buat kajiselidik dan tinjauan pasaran jugak. Nanti ada pulak yang marah-marah. Menyusahkan betul lah beli rumah takde orang nak sewa. Dah la tu, kena baiki itu ini, nak kena bayar maintenance lah, macam-macam. Nyesal aku ikut cerita dongeng kat Internet tu..

Macam biasa dengar kan…hahaha.. jangan salahkan orang lain. Jangan la nak melabur punya pasal, main redah saja. Memang la lingkup. Kalau ramai orang yang ada sikap negatif macam ni, geng-geng pelabur yang sedia ada sekarang ni akan senyum lebar. Senyum bukan sebab nak menyindir, senyum sebab peluang mereka untuk membeli hartanah di lokasi best-best takde orang kacau!. Itu pasal orang kita tertinggal jauh di belakang. Kita lebih percaya pada cerita-cerita yang tak betul. Cerita dari orang yang bukan arif dalam bidang yang dia komen.

OK, kita sambung balik..

Setelah berjaya mendapatkan rumah tersebut, kita boleh sewakan untuk dapatkan hasil bulanan. Paling koman pun RM450 kalau rumah di KL yang lokasinya strategik. Tolak bayaran bulanan loan bank katakan dalam RM300, ada lebih RM150 (positif cashflow/+CF). So nak buat apa dengan RM150 ni? haaa… sekarang baru kita boleh plan untuk berjoli (tapi terasa keji sungguh nak berjoli dengan duit RM150, kalau dapat RM10K segedebuk best jugak kan..huhu)

Kalau dulu kita ada hajat nak joli beli sport rim kereta ke, nak beli set sofa baru ke, nak tukar langsir rumah ke, nak bawak family pergi bercuti ke, boleh la slow-slow kita kumpul duit lebihan sewa bulanan tu sampai cukup jumlah yang diperlukan untuk kita berjoli. Barulah tak kopak poket kita bila duit habis beli barang-barang tu.. tiap-tiap bulan, dah tentu positif cashflow tu akan masuk dalam akaun kita secara berterusan… bolehlah joli banyak kali (tak sedar diri)..wow!!.. best ke tak best?

Tapi, kalau kita dah mula “nampak” kebaikan dari melipat gandakan modal tunai yang berjaya kita kutip tiap-tiap bulan, ada ke lagi nafsu nak joli RM150 saja?.. taknak ke merasa joli RM10K..ataupun joli RM20K?… wow!!… joli rimau tu….

OK.. habis teknik untuk kumpulan pertama – kumpulan penjoli kurang modal. Sekarang kita tengok pulak teknik yang boleh dipraktikkan oleh kumpulan penjoli kedua, iaitu penjoli yang ada modal.

Beza dia sikit saja, penjoli yang ada modal tunai yang mencukupi boleh membeli hartanah yang setara dengan kehendak berjoli mereka secara tunai atau secara usahasama (JV). Langkahnya juga lebih laju, sebab S&P boleh ditandatangan terus depan lawyer, pindah milik akan dilakukan, dan terus boleh submit loan untuk refinance.

Tak lama lepas tu, loan akan disburse dan bolehlah tunggu duit sewa bulan2 masuk untuk cover bayaran bulanan pinjaman. Duit tunai dari refinance tersebut boleh digunakan untuk tujuan joli rimau mereka. Best kan? hehehe..

Penjoli yang mempunyai modal besar ini juga, tidak berjoli secara tidak terancang. Mereka biasanya akan merancang dengan baik bagaimana untuk mendapatkan dana “percuma” yang akan digunakan untuk mereka joli. Itu yang ada beli kereta, motor, renovate rumah dan sebagainya secara percuma saja. Mereka invest dulu, baru spend.

Dengan cara ini, pembaziran tidak berlaku berbanding dengan kita mencairkan duit tunai yang ada dalam simpanan kita tanpa melaburkan ia dulu ke tempat yang sepatutnya untuk mendapatkan pulangan berganda – hajat tercapai, harta tak luak, sebab lama kelamaan, loan yang kita bayar untuk property yang kita beli tu akan habis. Sapa yang bayar? penyewa yang bayar..best ke tak best?

Nanti, kita ulangkaji pulak kisah lain dengan contoh lain pulak.

renung-renungkan dan selamat berjoli rimau!…. 😀

Terima Kasih