Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 70%

      8 Comments on Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 708
Share this..
  • 2
    Shares

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Tuan/Puan

KUALA LUMPUR, 3 Nov (Bernama) — Bank Negara Malaysia Rabu mengumumkan pelaksanaan nisbah pinjaman kepada nilai (LTV) maksimum sebanyak 70 peratus, berkuat kuasa serta merta yang akan terpakai bagi kemudahan pembiayaan rumah ketiga oleh peminjamhttp://bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=540687

Wow, ramai orang terkejut monkey dan chimpanzee bila dapat tau berita yang dikeluarkan oleh bank negara malaysia (BNM) baru-baru ni. Nampak gaya, pelabur-pelabur hartanah yang kencang membeli rumah dan property lain menggunakan kemudahan pinjaman bank, akan mula garu kepala tak gatal bila nak cari source of financing bagi property mereka.

30% deposit diperlukan untuk setiap property ke-3 dan seterusnya bila kita memohon membuat pinjaman bank. Bagi rumah yang harganya bawah RM70K, 30% ialah RM21K. Belum dicampur kos guaman, penilaian (valuation), tunggakan maintenance (jika hartanah lelong), ubahsuai/touch-up, perabot (jika ingin buat fully furnish), dan lain-lain kos tersembunyi.

Jadi, nak melabur dalam property kos rendah pun jadi melambung. Ini bukan saja-saja dibuat, ada objektif dia.

Kerajaan nak elakkan pelabur-pelabur tegar membuat “buih”. Bukan buih sabun, buih hartanah atau dipanggil “property bubble” dalam bahasa imperialis. Property bubble terjadi bila harga naik tidak munasabah. Kegilaan penjual menaikkan harga disebabkan permintaan yang meningkat, mengakibatkan harga patut menjadi tidak patut, atau tidak masuk akal.

Walaupun begitu, pelabur tegar masih giat membeli disebabkan sebelum ini, mereka hanya perlu ada modal sebanyak 10% atau dalam kes tertentu tidak perlu modal langsung kerana ada bank yang memberi kemudahan pinjaman yang tinggi.

Kesannya, ramai pembeli yang kurang berkemampuan terlepas peluang untuk membeli rumah kediaman mereka untuk tujuan menduduki, bukan untuk melabur. Bila kerajaan letakkan syarat pinjaman rumah ke-3 dan seterusnya hanya boleh diperolehi sebanyak 70%, maka peluang untuk pembeli bukan pelabur akan lebih cerah dan terbela.

Well, ada positivenya jugak kalau kita lihat dari sudut tu. Kalau kita lihat dari segi nasib pelabur hartanah pulak, apa pilihan yang kita ada bila ini terjadi?. Kalau nak beli rumah kos rendah pun dah kena ada RM20K ke RM30K dalam tangan, inikan pula nak berhijrah ke property medium cost dan high-end?.

Kat sini, kita jangan cepat panik dan putus asa. Sebagai pelabur tegar, pasti ada jalan keluar kepada setiap cabaran (bukan masalah). Setiap halangan yang datang, pasti ada “peluang” baru yang terhasil. Apa benda peluang baru tu, macam-macam ada…hehehehe…

Antara peluang baru yang aku nampak kat sini ialah;

  • Makin kuranglah orang yang akan berebut beli property yang best-best sebab modal terhad.
  • Harga property second-hand atau sub-sale akan jadi lebih reasonable (boleh mintak discount 30% huhu)
  • Sapa ada geng yang betul-betul best, ini time kita pukul keliling… wow!
  • Bank akan kurang sibuk proses loan rumah, so kalau kita apply loan baru (70%), sepatutnya kelulusan lebih cepat ler..
  • Orang akan mula melihat portfolio pelaburan selain dari hartanah (telur jangan simpan satu bakul)
  • Boleh target projek berskala kecil dan sederhana dengan ready buyer (pembeli rumah first time), dengan mengambil margin keuntungan yang tidak besar, tetapi projek ini boleh diulang (repeatable)
  • Boleh mengasah keupayaan berfikir dan berimaginasi kreatif untuk mencari peluang baru.
  • DAN dot..dot..dot… huhu….

So, pada aku, kita tak perlu gelabah sangat. Sikit-sikit tu OK. Make sure setiap pelaburan baru yang akan datang, kita dah calculate kos dan risk yang akan ditanggung. Tengok apa option yang kita patut ambil sebelum commit untuk membeli property tersebut.  Sama jugak, kalau kita nak jual atau refinance property yang kita ada, semak juga pilihan terbaik yang kita ada.

Kalau kita jelas dengan matlamat pelaburan yang kita akan buat, dan kita ada kaedah atau penyelesaian yang betul, maka kita masih lagi boleh tersenyum bila berita tentang loan perumahan hanya 70% sahaja ini dikuatkuasakan.

Selamat memerah otak dan menggaru dagu 🙂

Terima Kasih

8 thoughts on “Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 70%

  1. Q

    apa maksud yg ni?

    “Boleh target projek berskala kecil dan sederhana dengan ready buyer (pembeli rumah first time), dengan mengambil margin keuntungan yang tidak besar, tetapi projek ini boleh diulang (repeatable)”

    tolong jelaskan…

  2. fazri

    salam,nak tanya sket…saya ade 2 loan shop lot(loan berkongsi-nama abg dan nama saya),now tengah prepare nak beli rumah pertama,adakah loan shop lot saya akn menjadi halangan sampai nak kena keluar downpayment 30%?

  3. yeop

    Assalamualaikum.saya nak bertanya.saya mempunyai 2 buah rumah.pinjaman bank dan pinjaman kerajaan.sy dlm perancangan ingin membeli sebuah lg rumah.Adakah sy terikat dgn syarat untuk memiliki rumah ke 3. adakah pinjaman kerajaan termasuk dlm syarat2 memiliki rumah ke 3.

    terima kasih

Comments are closed.