Tanah Milik Orang Melayu Tapi Orang Bukan Melayu Yang Kaut Untung

      Comments Off on Tanah Milik Orang Melayu Tapi Orang Bukan Melayu Yang Kaut Untung
Share this..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Tuan/Puan

Assalamualaikum ya sahabat-sahabat, huhu.. dah naik sawang dan “laman sesawang” aku nih. Bukan main lama tak tulis apa-apa sejak terjebak dalam kerja department baru kat opis. Cerita ada, nak tulis tak sempat (kataganti bagi perkataan malas..hehe).

Yop, korang sure perasan akhir-akhir ni, ramai dah pemaju perumahan dok ligat develop rumah semi-D dekat lokasi-lokasi best. Macam area yang aku selalu pantau di Bangi, Kajang dan Cheras, memang banyak projek-projek perumahan eksklusif yang ngetop. Prasarana dan kemudahan yang dicari-cari dalam checklist hot property semuanya dipenuhi. Pendek kata, kalau dapat beli property tu memang tak nyesal. Appreciation value pun tinggi. Cuma masalahnya ialah, harga starting start from RM1million and above. Mak aiii.. kalau keje makan gaji, memang boleh simpan brochure dan ambik gambar aje lah.

Dekat area-area hot macam Bangi dan Kajang (kawasan ramai professional Melayu menetap), banyak tanah-tanah kosong yang masih menjadi milik orang Melayu, tapi tak dibangunkan mungkin sebab takde modal atau tak cukup modal. Kalau ada yang dibangunkan pun, kalau check latar belakang pemaju, kebanyakannya bukan syarikat milik orang Melayu. Kalau projek milik orang Melayu, jumlah rumahnya tak banyak dan bersakala kecil dan sederhana. Tapi kalau projek milik bukan Melayu, jumlah rumahnya banyak, berskala besar dan mewah walaupun tanah projek tersebut bukan milik mereka.

Macam mana pulak tanah milik Bumiputera boleh diusahakan oleh orang bukan Bumiputera?

Jawapannya ialah – partnership atau joint venture (JV). Tokey projek akan propose pada tuan tanah Melayu untuk buat projek perumahan mewah (normally semi-D dan banglo with gated community) dan sebagai balasan, bergantung pada pilihan tuan tanah – Pemaju akan offer beberapa unit rumah yang siap nanti secara percuma (kalau 1 unit dah harga RM1.2million, kalau 5 bijik dah dapat RM6million compared to jual tanah kosong yang mungkin dapat dalam harga RM1million ke RM2million saja).

Ataupun, pemaju akan berikan % komisen jualan untuk setiap unit yang terjual kepada pembeli kepada pemilik tanah. Kedua-dua options tersebut memang nampak pada mata kasar menguntungkan tuan tanah, tapi yang dapat untung lebih besar sebab memiliki modal untuk mengusahakan projek berskala besar ialah Tokey projek tu tadi.

Pembelinya pulak, orang kita jugak sebab hartanah tu memang Malay reserved. Kan best kalau tuan tanah boleh JV direct dengan pembeli Melayu yang sedia-ada mencari hartanah di lokasi berkenaan (kena ada kaedah yang secure untuk protect kedua-dua pihak, biasa koperasi ada urus projek-projek macam ni), sure harga rumah takdelah melambung sampai juta-juta di tempat-tempat hot yang jadi target orang Melayu.

Nampak tak macam mana orang kita walaupun ada aset yang berharga di lokasi yang terbaik, masih tidak dapat keluar dari masalah tidak cukup modal untuk usahakan projek yang memberi pulangan yang lebih lumayan. Kalau harapkan pembiayaan dari bank, memang tak kemana kita. Bank bukan senang nak bagi pinjam modal berpuluh juta dekat orang perseorangan atau syarikat setahun jagung.

OK Yop, sama-sama kita renungkan dan cari idea macam mana nak rebut peluang dalam dunia pelaburan hartanah tanpa menindas dan menutup peluang orang lain. Kita ni masih banyak lagi ruang dan peluang, tapi mungkin sebab tak berbincang dan masing-masing suka bawa haluan masing-masing, peluang dan ruang yang ada jadi sempit dan di”curi” oleh orang lain.

Jumpa lagi di lain kesempatan. Selamat menyambut awal Muharram 1436 Hijrah. Semoga setiap azam kita semua dimakbulkan Allah. Amin.

Terima Kasih