Category Archives: Hartanah

Artikel berkaitan hartanah, perumahan, sewa, jual beli dan perkongsian pintar.

Kriteria Pemilihan Hartanah Yang Bagus

      4 Comments on Kriteria Pemilihan Hartanah Yang Bagus

Terbaca laporan wawancara The Edge Financial Daily dengan Pengarah Urusan Mah Sing Group Berhad, Tan Sri Leong berkenaan pelan perniagaan Mah Sing pada tahun-tahun akan datang. Banyak benda yang common sense dan boleh dijadikan panduan berguna bagi mereka yang sedang menceburi atau bercita-cita menjadikan hartanah sebagai instrumen pelaburan jangka masa… Read more »

Kisah Iklan Jual dan Sewa Rumah

      10 Comments on Kisah Iklan Jual dan Sewa Rumah

Assalamualaikum yop, lama jugak tak update apa-apa kat sini hehehe. Bukan pencen, cuma ada benda lain kena bagi priority. Biasa la, keje makan gaji ni, kena la utamakan apa yang patut diutamakan. Lainlah kalau dah fulltime keje sendiri atau dah pencen hakiki, baru boleh buat apa yang kita suka buat… Read more »

Hartanah 101: Lokasi Lokasi Lokasi

      4 Comments on Hartanah 101: Lokasi Lokasi Lokasi

Masa nak parking kereta pegi solat terawih beberapa hari lepas, aku ternampak satu iklan yang dah jatuh atas tanah. Aku snap gambar iklan tu pasal aku seronok hehe.. pasal apa seronok pulak, sebabnya market value rumah aku sekarang dah naik lagi..wow! Kalau masa tahun 1998, harga rumah yang aku beli… Read more »

Jangan Sampai Kena Tipu Dengan Kontraktor

      7 Comments on Jangan Sampai Kena Tipu Dengan Kontraktor

Sekarang ni kat kawasan perumahan aku, musim orang ubahsuai (renovate) rumah. Ada yang nak besarkan porch supaya boleh parking kereta lebih dari sebuah. Ada yang nak besarkan ruang dan jadikan dua tingkat. Ada yang nak besarkan dapur. Ada yang nak besarkan masterbedroom dan macam-macam lagi kerja ubahsuai. Ikut selera dan… Read more »

Projek 7 Bulan Modal RM550K

      14 Comments on Projek 7 Bulan Modal RM550K

Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian. Lama jugak aku tak update apa-apa. Sibuk bercampur “duri palas” sikit huhu.. Alhamdulillah, projek datuk keramat aku dah siap jugak akhirnya. Ada sikit-sikit je lagi nak dikemaskan dan difinalise, tapi rumah dah boleh duduk dah pertengahan Februari 2011 yang lepas. Masuk jugak sebelum kerja-kerja kemasan akhir dibuat… Read more »

Kenapa Harga Rumah Meningkat

      1 Comment on Kenapa Harga Rumah Meningkat

Aku baca berita minggu (surat khabar lerr) ahad lepas, 16 Januari 2011. Wow, berita muka depan tuuu.. “Harga flet RM200,000” wahaha.. flat kos rendah je tu beb, bukan condo! Apa lagi, terus la baca berita tu. Siap ada sisipan khas kat bahagian dalam discuss fakta-fakta kenaikan harga rumah di bandar… Read more »

Hartanah Naik Harga, Peluang atau Malang?

      Comments Off on Hartanah Naik Harga, Peluang atau Malang?

Terbaca artikel di Utusan Online hari ini – Harga rumah di Pulau Pinang paling mahal. Antara yang dilaporkan, hartanah di Pulau Pinang mencecah nilai RM540,000 (tak dinyatakan samada landed property atau apartment/condo) berbanding hanya RM390,000 di Kuala Lumpur (rasanya kalau harga macam ni, standard rumah teres 2 tingkat 20×70) Antara… Read more »

Update Projek Rumah Datuk Keramat 30 NOV 2010

      1 Comment on Update Projek Rumah Datuk Keramat 30 NOV 2010

Entry kali ni lebih kepada nak share progress semasa rumahku syurgaku di datuk keramat, KL. So far so good, walaupun duit makin lama makin surut huhu…. adatlah beb, buat rumah memang laju macam air terjun je duit keluar. Walaupun duit loan kita dapat, tapi duit sendiri tetap akan digunakan terutama… Read more »