Category Archives: Hartanah

Artikel berkaitan hartanah, perumahan, sewa, jual beli dan perkongsian pintar.

Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 70%

      8 Comments on Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 708

KUALA LUMPUR, 3 Nov (Bernama) — Bank Negara Malaysia Rabu mengumumkan pelaksanaan nisbah pinjaman kepada nilai (LTV) maksimum sebanyak 70 peratus, berkuat kuasa serta merta yang akan terpakai bagi kemudahan pembiayaan rumah ketiga oleh peminjam – http://bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=540687 Wow, ramai orang terkejut monkey dan chimpanzee bila dapat tau berita yang dikeluarkan… Read more »

Update Projek Rumah Datuk Keramat 23 Oktober 2010

      7 Comments on Update Projek Rumah Datuk Keramat 23 Oktober 2010

Sabtu lepas, pergi melawat tapak projek sambil berbincang dengan kontraktor berkenaan progress construction dan isu-isu berbangkit. Meeting dekat site ni senang, masa bincang, terus boleh tunjuk dekat belah mana yang nak ubah, tokok tambah, atau diperkemaskan. Kalau tengok plan, cuma boleh bayangkan saje lah bila discuss tentang detail work. Lagi… Read more »

Nak Jadi Consultant Projek Rumah Pulak

      4 Comments on Nak Jadi Consultant Projek Rumah Pulak

Hehehe… best tak tajuk kat atas tu… macam bagus je kan. Well, sejak aku dok berkecimpung dalam melabur dalam bidang hartanah ni, makin lama makin banyak pengalaman yang aku dapat secara langsung dan tidak langsung. Walaupun ilmu tu banyak lagi yang perlu digarap dan dipertajamkan, aku rasa ramai yang boleh… Read more »

Update projek Datuk Keramat

      1 Comment on Update projek Datuk Keramat

Dah seminggu kita berpuasa ya, sedar tak sedar cepat je masa berlalu. Harapnya semua kawan-kawan kat luar sana masih tabah dan mantap amal ibadah masing-masing. Ye lah, peluang untuk dapat “BONUS” buat pahala bulan ramadhan ni bukan kita tau ada lagi ke tak. Masa diberi peluang keemasan ni, baik kita… Read more »

Projek Datuk Keramat Dah Nak Start

      10 Comments on Projek Datuk Keramat Dah Nak Start

Assalamualaikum Yob!. Wow, leka tengok world cup ke wei. Cuti sekolah budak2 pun dah habis. Sempat jugak aku bawak family aku bercuti kat Melaka ari tu. Best bangat lepak kat Kondo Samudera, Pantai Puteri. Sakan anak-anak aku main kolam renang besar dia dan jalan-jalan kat Bandar Melaka. Sapa yang nak… Read more »

Loan Yang Best Bukan Main

      15 Comments on Loan Yang Best Bukan Main

Aku masih lagi tak start-start projek banglo idaman kalbu beserta 3 unit service apartment di Datuk Keramat. Dulu delay sebab plan rumah DBKL lambat lulus. Sekarang¬† ni kontraktor yang dipelawa untuk buat quotation pulak tak bagi-bagi lagi sebutharga yang aku nak. Sorang tengah tunggu C&S detail drawing.¬† Sebabnya, takut tersalah… Read more »

Kisah Tenant Yang Terlampau

      16 Comments on Kisah Tenant Yang Terlampau

Malam semalam, ada small meet-up antara bri (satu solution), aku dan ex-tenant (ex, sebab diaorang diberi notis keluar) rumah sewa aku di GH. Rumah GH ni Satu solution yang manage since menang auction dulu lagi. Diaorang handle hal-ehwal dengan penyewa, maintenance office, utility company, etc..etc.. aku just terima sewa bulanan… Read more »

Macam mana nak jadi tokey rumah

      7 Comments on Macam mana nak jadi tokey rumah

Dalam pelaburan hartanah ni, macam-macam cara orang dah buat. Ada yang beli murah, jual ikut harga pasaran. Ada yang remortgage atau refinance untuk dapatkan duit extra. Ada jugak yang apply facility overdraft dan home extra. Macam-macam. OK, mari kita borak pasal macam mana nak jadi tokey rumah. Kepada yang dah… Read more »