Category Archives: Pelaburan

Artikel berkaitan pelaburan dan pengembangan modal.

Kriteria Pemilihan Hartanah Yang Bagus

      4 Comments on Kriteria Pemilihan Hartanah Yang Bagus

Terbaca laporan wawancara The Edge Financial Daily dengan Pengarah Urusan Mah Sing Group Berhad, Tan Sri Leong berkenaan pelan perniagaan Mah Sing pada tahun-tahun akan datang. Banyak benda yang common sense dan boleh dijadikan panduan berguna bagi mereka yang sedang menceburi atau bercita-cita menjadikan hartanah sebagai instrumen pelaburan jangka masa… Read more »

Macam Mana Nak Gunakan Duit Raya Anak-Anak?

      2 Comments on Macam Mana Nak Gunakan Duit Raya Anak-Anak?

Hehehe.. korang yang ada anak-anak sure suka kan kalau time-time raya ni. Nak pulak, kalau anak-anak yang bawah umur 6 tahun. Sebab apa aku cakap macam tu? biasa budak2 yang belum reti nak menilai pasal duit ni, bila dapat duit raya, kita yang pegangkan (atau mak dia lah). Kena kita… Read more »

Market Sebelum Cuti Hari Raya

      4 Comments on Market Sebelum Cuti Hari Raya

Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian. Apa macam persiapan raya korang? Sure sakan nih, tiap-tiap minggu shopping complex sesak dengan manusia hahaha.. aku takleh pegi wei kalau dah ramai-ramai sangat ni. Nak cari parking pun susah. Nasib baik lah, mem pandai curi-curi masa sebelum ni pegi beli siang2 lagi baju budak-budak. Kalau tak,… Read more »

Kisah Pelabur Misteri Dari Luar Negara

      5 Comments on Kisah Pelabur Misteri Dari Luar Negara

Bulan ramadhan ni kalau korang perasan, masjid-masjid dan surau-surau ramai umat Islam yang datang. Program yang diatur macam solat terawih, tadarrus Al-Quran dan tazkirah Ramadhan dapat sambutan menggalakkan. Ramai yang taknak lepaskan peluang untuk rebut ganjaran yang lumayan bila kita rajin beribadah di bulan yang mulia ni. Kalau bulan-bulan biasa,… Read more »

Hartanah 101: Lokasi Lokasi Lokasi

      4 Comments on Hartanah 101: Lokasi Lokasi Lokasi

Masa nak parking kereta pegi solat terawih beberapa hari lepas, aku ternampak satu iklan yang dah jatuh atas tanah. Aku snap gambar iklan tu pasal aku seronok hehe.. pasal apa seronok pulak, sebabnya market value rumah aku sekarang dah naik lagi..wow! Kalau masa tahun 1998, harga rumah yang aku beli… Read more »

Kisah Beri Taklimat Bidan Terjun pasal Futures Market

Minggu sebelum puasa bermula (akhir bulan 7), aku dan Don (trader fcpo yang dah berbelas tahun trade fulltime) berkesempatan melawat rakan-rakan traders lain di JB. Don cakap, jemputan dibuat last minute oleh sorang member dia, so dia taktau nak ajak sapa sebab nak pegi hari Jumaat masa market live (diaorang… Read more »

Minat Melabur Dalam Diri dan Keluarga

      Comments Off on Minat Melabur Dalam Diri dan Keluarga

Dah macam iklan Amanah Saham Nasional (ASN) masa aku kecik-kecik dulu pulak tajuk posting ni hehe. Sapa ingat iklan tu? yang budak kecik tu tanya ayah dia (arwah Ahmad Merbawi) lepas tengok bapak dia buat dek je bila van kaunter bergerak ASN datang ke kampung mereka. Budak tu tanya, “ayah… Read more »