Category Archives: Pengurusan Kewangan

Artikel berkaitan pengurusan kewangan.

Rahsia Besar Berjaya Dalam Bisnes

      Comments Off on Rahsia Besar Berjaya Dalam Bisnes

Assalamualaikum sahabat-sahabatku sekalian. Arakian tersebutlah hikayat Sang Rajuna Tapa bersemayam disinggahsananya untuk berbicara dengan sekalian rakyat jelata… eceh ce ceh… dah macam tok karut wayang kulit lah pulak yop hehe.. Sejak dua menjak ni, aku tak dapat update selalu blog ni macam biasa. Bila nak tulis blog ni dia kena… Read more »

Kisah Orang Kaya dengan Orang Yang Nak Jadi Kaya

      5 Comments on Kisah Orang Kaya dengan Orang Yang Nak Jadi Kaya

Kalau kita tanya rata-rata manusia dekat muka bumi ni, ramai yang nak jadi kaya. Biasanya yang belum jadi kaya, paling bersemangat dan bercita-cita nak jadi kaya satu hari nanti. Bagi yang dah memang kaya pulak, mungkin nak cari peluang untuk tambah kekayaan lagi. Kalau korang baca buku, artikel, dengar ceramah,… Read more »

10 Tips Mudah untuk Bakal Graduan Yang Nak Mula Kerja

Aku ingat lagi masa kecik-kecik dulu, time pegi sekolah, selalu cikgu cakap, kalau sapa belajar rajin, nanti besar boleh masuk Universiti. Mak bapak kita pun selalu ulang benda yang sama untuk beri perangsang supaya kita tekun belajar. Ya lah, mak bapak aku tak sekolah tinggi, so harapan mereka hanya pada… Read more »

Kisah Hujung Tahun 2011 dan Maal Hijrah 1433H

      1 Comment on Kisah Hujung Tahun 2011 dan Maal Hijrah 1433H

Assalamualaikum kawan-kawan. Lama tak berupdate blog ni. Masih bernafas lagi tuan rumah, cuma tak berkesempatan nak update cerita-cerita terkini sebab dok fokus pada kerja baru (bukan tukar kerja, cuma tukar portfolio huhu..) Hujung tahun datang lagi. Biasanya bila tiba waktu macam ni, pelbagai aktiviti dan rutin tahunan akan kita buat…. Read more »

Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

      5 Comments on Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

Setiap orang bekerja pasti akan tiba masanya hari tua (kalau panjang umur) dan waktu pencen. Waktu pencen biasanya dalam lingkungan umur 55 hingga 60 tahun. Ada juga yang ambil option bersara awal. Pendek kata, setelah berpuluh tahun kita bekerja (terutama yang makan gaji), kita akan berhenti kerja secara mutlak, dan… Read more »

Macam Mana Nak Gunakan Duit Raya Anak-Anak?

      2 Comments on Macam Mana Nak Gunakan Duit Raya Anak-Anak?

Hehehe.. korang yang ada anak-anak sure suka kan kalau time-time raya ni. Nak pulak, kalau anak-anak yang bawah umur 6 tahun. Sebab apa aku cakap macam tu? biasa budak2 yang belum reti nak menilai pasal duit ni, bila dapat duit raya, kita yang pegangkan (atau mak dia lah). Kena kita… Read more »

Pengurusan Kewangan untuk Bakal Graduan

      1 Comment on Pengurusan Kewangan untuk Bakal Graduan

Sejak kita kecil lagi, biasanya kita tidak ambil berat sangat tentang urusan kewangan. Biasanya, ibu bapa kita akan uruskan semua tu. Yang kita tahu, mintak duit bila nak pakai, dan cakap kat emak atau ayah kita bila ada masalah kewangan. Lumrahnya begitulah bagi yang ada ibu bapa. Ada jugak yang… Read more »

Minat Melabur Dalam Diri dan Keluarga

      Comments Off on Minat Melabur Dalam Diri dan Keluarga

Dah macam iklan Amanah Saham Nasional (ASN) masa aku kecik-kecik dulu pulak tajuk posting ni hehe. Sapa ingat iklan tu? yang budak kecik tu tanya ayah dia (arwah Ahmad Merbawi) lepas tengok bapak dia buat dek je bila van kaunter bergerak ASN datang ke kampung mereka. Budak tu tanya, “ayah… Read more »