Category Archives: Pengurusan Kewangan

Artikel berkaitan pengurusan kewangan.

Ekonomi US Kena Hentam Teruk

      3 Comments on Ekonomi US Kena Hentam Teruk

Semalam aku tidur lewat sikit (actually, tiap2 malam pun haha). Kebetulan dok belek-belek posting lama sambil cari ilham nak buat ebook (huhu.. dah lama weh aku simpan azam nak tulis ebook, tak jadi-jadi) aku pun masuk website CNBC (http://www.cnbc.com/id/44017828). Nak jenguk apa berita ekonomi terkini dunia, cewahh..macam menteri kewangan la… Read more »

Kisah Terkena Dekat Batang Hidung Sendiri

      Comments Off on Kisah Terkena Dekat Batang Hidung Sendiri

Hehehe.. aku nak cerita sikit pasal kisah kantoi yang aku terkena minggu lepas. Bukan kantoi dengan artis popular weh.. ini kantoi pasal lain hehe… Pelepuk!.. terkena yop atas batang hidung sendiri.. siapa yang rugi? aku dan diri aku sendiri jugak yang rugi 😛 OK gini, ada satu rumah sewa aku… Read more »

Beli Kereta Baru atau Beli Rumah Baru?

      13 Comments on Beli Kereta Baru atau Beli Rumah Baru?

Korang ada adik-adik yang masih belajar kat Universiti atau IPT tak? Pernah tak sembang-sembang dengan diaorang apa perancangan mereka lepas habis belajar? Aku pun ada sorang adik bongsu ni, dah abis dah semester akhir degree dia, sekarang tengah latihan praktik dan lepas tu terus boleh kerja. Masa balik kampung 2… Read more »

Apa Persediaan Kita untuk Hadapi Inflasi?

      2 Comments on Apa Persediaan Kita untuk Hadapi Inflasi?

Aku tak tau boleh buat tak posting macam ni. Kang kena chop buat cerita tipu atau dakyah yang menakutkan orang ramai. Tapi niat aku bukan macam tu, aku nak fokus kepada yang positif. So korang jangan panik tak tentu pasal, sebab cerita ni aku dengar dari borak-borak kedai kopi. So… Read more »

Jangan Sampai Kena Tipu Dengan Kontraktor

      7 Comments on Jangan Sampai Kena Tipu Dengan Kontraktor

Sekarang ni kat kawasan perumahan aku, musim orang ubahsuai (renovate) rumah. Ada yang nak besarkan porch supaya boleh parking kereta lebih dari sebuah. Ada yang nak besarkan ruang dan jadikan dua tingkat. Ada yang nak besarkan dapur. Ada yang nak besarkan masterbedroom dan macam-macam lagi kerja ubahsuai. Ikut selera dan… Read more »

Kenapa Nak Jadi Kaya?

      10 Comments on Kenapa Nak Jadi Kaya?

Apa khabar kawan-kawan, macam mana dengan hidup dan matlamat financial freedom masing-masing? Hehehe.. soalan pertama tu, sure ramai yang akan jawab “macam biasa je” atau pun “I’m doing great, how about you?” tapi soalan kedua pasal matlamat financial freedom, sure tak ramai boleh jawab “I did it!” kan huhu.. Aku… Read more »

Hidup untuk Duit atau Duit untuk Hidup

      Comments Off on Hidup untuk Duit atau Duit untuk Hidup

Tu dia…. tajuk macam biasa dengar aje kan.. serupa dengan soalan hidup untuk makan, atau makan untuk hidup. Mat salleh cakap “catch 22” situation lah. Yang mana satu didahulukan, atau yang mana satu betul, dua-dua pun boleh jadi betul, dan boleh didahulukan. Tak dinafikan, sekarang ni, semua benda nak pakai… Read more »

Penting ke ada Medical Card?

      10 Comments on Penting ke ada Medical Card?

Assalamualaikum sedara sedari, datuk-datuk tansri-tansri, hajjah dan haji sekelian. Amcam cuti hari Thaipusam semalam? penuh sesak shopping complex sekitar KL dengan manusia huhu… semua ambik kesempatan berehat-rehat sambil window shopping dengan family kan.. Kalau nak menempuh jalan dekat area Gombak-Batu Caves sana, memang cari nahas la time-time cuti macam tu…. Read more »