Category Archives: Umum

Artikel umum dan bebas.

Kisah Hujung Tahun 2011 dan Maal Hijrah 1433H

      1 Comment on Kisah Hujung Tahun 2011 dan Maal Hijrah 1433H

Assalamualaikum kawan-kawan. Lama tak berupdate blog ni. Masih bernafas lagi tuan rumah, cuma tak berkesempatan nak update cerita-cerita terkini sebab dok fokus pada kerja baru (bukan tukar kerja, cuma tukar portfolio huhu..) Hujung tahun datang lagi. Biasanya bila tiba waktu macam ni, pelbagai aktiviti dan rutin tahunan akan kita buat…. Read more »

Kisah Iklan Jual dan Sewa Rumah

      10 Comments on Kisah Iklan Jual dan Sewa Rumah

Assalamualaikum yop, lama jugak tak update apa-apa kat sini hehehe. Bukan pencen, cuma ada benda lain kena bagi priority. Biasa la, keje makan gaji ni, kena la utamakan apa yang patut diutamakan. Lainlah kalau dah fulltime keje sendiri atau dah pencen hakiki, baru boleh buat apa yang kita suka buat… Read more »

Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

      5 Comments on Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

Setiap orang bekerja pasti akan tiba masanya hari tua (kalau panjang umur) dan waktu pencen. Waktu pencen biasanya dalam lingkungan umur 55 hingga 60 tahun. Ada juga yang ambil option bersara awal. Pendek kata, setelah berpuluh tahun kita bekerja (terutama yang makan gaji), kita akan berhenti kerja secara mutlak, dan… Read more »

Kenapa Kena Ada Ilmu Sebelum Melabur?

      6 Comments on Kenapa Kena Ada Ilmu Sebelum Melabur?

Sekali-sekala, kalau ada masa, best jugak belek-belek buku, baca artikel orang lain, dengar ceramah, dan fikir-fikir apa benda yang ada dekat sekeliling kita ni. Semua yang kita buat ni, kalau niat dia betul, insyAllah ada keberkatan dan petunjuk dari Allah. Begitu jugak bila kita nak melabur dalam kehidupan kita kat… Read more »

Kisah Usaha Gigih Pengutip Barangan Terpakai

      3 Comments on Kisah Usaha Gigih Pengutip Barangan Terpakai

Dah sampai kampung ke dah yop? ke ada yang masih sangkut dalam jem kat lebuhraya? hati-hati sikit memandu time-time raya nih. Kereta banyak, jalan sesak, pemandu-pemandu ramai yang hilang sabar bila dah tersangkut lama-lama dalam jem. Raya kali ni, aku tak balik awal ke kampung. InsyaAllah lepas zohor raya pertama… Read more »

Kisah Pelabur Misteri Dari Luar Negara

      5 Comments on Kisah Pelabur Misteri Dari Luar Negara

Bulan ramadhan ni kalau korang perasan, masjid-masjid dan surau-surau ramai umat Islam yang datang. Program yang diatur macam solat terawih, tadarrus Al-Quran dan tazkirah Ramadhan dapat sambutan menggalakkan. Ramai yang taknak lepaskan peluang untuk rebut ganjaran yang lumayan bila kita rajin beribadah di bulan yang mulia ni. Kalau bulan-bulan biasa,… Read more »

Apa Persediaan Kita untuk Hadapi Inflasi?

      2 Comments on Apa Persediaan Kita untuk Hadapi Inflasi?

Aku tak tau boleh buat tak posting macam ni. Kang kena chop buat cerita tipu atau dakyah yang menakutkan orang ramai. Tapi niat aku bukan macam tu, aku nak fokus kepada yang positif. So korang jangan panik tak tentu pasal, sebab cerita ni aku dengar dari borak-borak kedai kopi. So… Read more »