Category Archives: Umum

Artikel umum dan bebas.

Pembantu Rumah

      15 Comments on Pembantu Rumah

Sekarang ni heboh isu pembantu rumah Indonesia didera majikan. Akibatnya, kerajaan Indonesia dah bekukan permohonan dan kelulusan warganagera Indonesia yang nak kerja sebagai pembantu rumah di Malaysia. Ada yang suka guna maid sebab tak perlu kelam kabut waktu pagi untuk siapkan anak dan kelengkapan sebelum mereka ke tempat kerja. Tambahan… Read more »

What’s Next?

      1 Comment on What’s Next?

Sejak beberapa hari lepas, saya telah adakan perbincangan panjang lebar dengan arkitek yang saya lantik untuk projek di Datuk Keramat. Semalam, beliau telah menunjukkan lakaran front elevation, internal design untuk tingkat bawah dan tingkat 1. Konsep yang digunakan ialah modern design. Jadi takde kerawang-kerawang – simple, elegan dan nampak kemas…. Read more »

Architect

      2 Comments on Architect

Baru balik dari meeting dengan arkitek yang akan design plan rumah mak mertua saya di Datuk Keramat. Sebenarnya dah tiga orang arkitek yang saya jumpa sejak beberapa bulan lepas. Ye lah, projek juta-juta ratus ribu, kena lah survey dan bandingkan servis dengan harga. Rasanya, saya dah boleh finalise dah. Memandangkan… Read more »

Auction and Wedding

      4 Comments on Auction and Wedding

Hujung minggu lepas ada dua “event” menarik yang telah berlaku. Pertama, isteri saya telah menang auction sebuah kondominium di Gurney Heights. Kedua, rakan sepejabat saya iaitu Encik Roime telah mendirikan rumahtangga bersama pasangannya Puan Zaiton. Auction yang kami masuk tu takde lah dirancang pun. Kebetulan saya dapat maklumat mengenai hartanah… Read more »

Bandar Baru Bangi

      24 Comments on Bandar Baru Bangi

Bandar Baru Bangi (BBB) ialah sebuah perbandaran serba baru (obviously) yang dibangunkan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) sejak awal tahun 1990-an lagi (mungkin lebih awal). Kalau dulu, Bangi terkenal kerana Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), namun kini dengan wujudnya Bandar Baru Bangi, pelbagai kemudahan dan prasarana lain yang sinonim dengan… Read more »

Rumah Wan dan Ayah

      Comments Off on Rumah Wan dan Ayah

Alhamdulillah, rumah ayah dan emak saya di Kuantan telahpun siap setelah projek ubahsuai dilakukan sejak Ogos 2008. Ahad lepas, saya sempat balik sekejap untuk tinjau rumah tersebut. Memang puas hati dan selesa. Kalau dulu bila tiba musim cuti sekolah atau cuti perayaan, adik-beradik saya yang 9 orang mesti pening kepala… Read more »