Jangan Bersabar Dengan Perkara Yang Baik

      2 Comments on Jangan Bersabar Dengan Perkara Yang Baik

Aritu aku lunch dengan sorang kawan lepas abis satu meeting. Sambil2 dok makan, kami dok sembang-sembang. Sekali tersentuh pasal sikap orang yang suka bertangguh atau dalam erti kata lain suka “bersabar”. Kawan aku ni cakap, dia cukup tak setuju dengan konsep sabar pada perkara baik. Sepatutnya, benda baik kita kena… Read more »

Penyelesaian Mudah Loan Rumah yang Panjang

      3 Comments on Penyelesaian Mudah Loan Rumah yang Panjang

Assalamualaikum yop.. apa macam? ada bagus? harap semua OK lah. Aku je yang tak sempat nak tulis apa-apa macam biasa. Nih, terasa rajin sikit bolehlah taip sikit corat-coret buat tatapan yang berhajat. OK gini, biasanya kita kalau beli rumah guna loan, sure kita nak bayar bulan-bulan murah. Supaya tak menjejaskan… Read more »

Kisah Sahabat Yang Pencen Muda

      7 Comments on Kisah Sahabat Yang Pencen Muda

Assalamualaikum yop. Awal-awal tahun ni, sure ramai yang ambik cuti untuk uruskan persekolahan anak-anak. Terutama yang ada anak nak masuk tadika atau darjah satu. Sure kena temankan diaorang sekejap, ada tu 2-3 hari dok ulang alik ke sekolah haha.. Aku takde anak yang darjah satu tahun ni, so takde la… Read more »

Kriteria Pemilihan Hartanah Yang Bagus

      4 Comments on Kriteria Pemilihan Hartanah Yang Bagus

Terbaca laporan wawancara The Edge Financial Daily dengan Pengarah Urusan Mah Sing Group Berhad, Tan Sri Leong berkenaan pelan perniagaan Mah Sing pada tahun-tahun akan datang. Banyak benda yang common sense dan boleh dijadikan panduan berguna bagi mereka yang sedang menceburi atau bercita-cita menjadikan hartanah sebagai instrumen pelaburan jangka masa… Read more »

Kisah Hujung Tahun 2011 dan Maal Hijrah 1433H

      1 Comment on Kisah Hujung Tahun 2011 dan Maal Hijrah 1433H

Assalamualaikum kawan-kawan. Lama tak berupdate blog ni. Masih bernafas lagi tuan rumah, cuma tak berkesempatan nak update cerita-cerita terkini sebab dok fokus pada kerja baru (bukan tukar kerja, cuma tukar portfolio huhu..) Hujung tahun datang lagi. Biasanya bila tiba waktu macam ni, pelbagai aktiviti dan rutin tahunan akan kita buat…. Read more »

Kisah Iklan Jual dan Sewa Rumah

      10 Comments on Kisah Iklan Jual dan Sewa Rumah

Assalamualaikum yop, lama jugak tak update apa-apa kat sini hehehe. Bukan pencen, cuma ada benda lain kena bagi priority. Biasa la, keje makan gaji ni, kena la utamakan apa yang patut diutamakan. Lainlah kalau dah fulltime keje sendiri atau dah pencen hakiki, baru boleh buat apa yang kita suka buat… Read more »

Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

      5 Comments on Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

Setiap orang bekerja pasti akan tiba masanya hari tua (kalau panjang umur) dan waktu pencen. Waktu pencen biasanya dalam lingkungan umur 55 hingga 60 tahun. Ada juga yang ambil option bersara awal. Pendek kata, setelah berpuluh tahun kita bekerja (terutama yang makan gaji), kita akan berhenti kerja secara mutlak, dan… Read more »

Analisa Teknikal Emas 22.09.2011 @6.28PM

      4 Comments on Analisa Teknikal Emas 22.09.2011 @6.28PM

Alhamdulillah yop, kita jumpa lagi petang ni (bagi yang baca petang ni la) dan bila-bila korang terbaca posting ni lah. Harapnya, semua kawan-kawan sihat dan berada dalam rahmat Allah. OK, mari kita check lagi sekali carta lagu popular eh..bukan carta emas yang ramai makin suka dok “usyar” (word ni aku… Read more »