Tag Archives: fcpo

Kisah Sahabat Yang Pencen Muda

      7 Comments on Kisah Sahabat Yang Pencen Muda

Assalamualaikum yop. Awal-awal tahun ni, sure ramai yang ambik cuti untuk uruskan persekolahan anak-anak. Terutama yang ada anak nak masuk tadika atau darjah satu. Sure kena temankan diaorang sekejap, ada tu 2-3 hari dok ulang alik ke sekolah haha.. Aku takde anak yang darjah satu tahun ni, so takde la… Read more »

Analisa Teknikal FCPO 14.09.2011 @11.00 AM

      15 Comments on Analisa Teknikal FCPO 14.09.2011 @11.00 AM

Assalamualaikum yop dan yong. Hari ni aku nak share pulak pasal analisa teknikal pasaran hadapan minyak sawit mentah (future crude palm oil – fcpo) atau CPO untuk traders dan bakal traders fcpo. Asyik share pasal analisa emas, kang korang boring pulak. Market FCPO ni pun sama macam komoditi-komoditi lain. Ada… Read more »

Kisah Beri Taklimat Bidan Terjun pasal Futures Market

Minggu sebelum puasa bermula (akhir bulan 7), aku dan Don (trader fcpo yang dah berbelas tahun trade fulltime) berkesempatan melawat rakan-rakan traders lain di JB. Don cakap, jemputan dibuat last minute oleh sorang member dia, so dia taktau nak ajak sapa sebab nak pegi hari Jumaat masa market live (diaorang… Read more »

Kisah RM1K dan RM20K

      4 Comments on Kisah RM1K dan RM20K

Lama aku tak borak pasal FCPO or CPO atau dalam bahasa melayu pasaran hadapan minyak sawit mentah yang diniagakan di Bursa Derivatif Malaysia (MDEX). Jangan salah paham, bila aku tak sentuh apa-apa pasal CPO, bukan bermaksud aku dah “lari” dari portfolio pelaburan ni, tapi lebih kepada takde apa nak cerita… Read more »

Baca Chart Sampai Berpinau Bijik Mata

      3 Comments on Baca Chart Sampai Berpinau Bijik Mata

Lama tak borak pasal FCPO (Future Crude Palm Oil). Walaupun aku jarang cerita pasal ni, sebenarnya aku tetap trade macam biasa. Part time trader je hehehe.. Ada yang suggest pakai sifir 1:3 bila masuk position. Modal atau equity mesti ada 3 kali ganda dari margin untuk 1 lot. Baru sedap… Read more »