Tag Archives: inflasi

Apa Persediaan Kita untuk Hadapi Inflasi?

      2 Comments on Apa Persediaan Kita untuk Hadapi Inflasi?

Aku tak tau boleh buat tak posting macam ni. Kang kena chop buat cerita tipu atau dakyah yang menakutkan orang ramai. Tapi niat aku bukan macam tu, aku nak fokus kepada yang positif. So korang jangan panik tak tentu pasal, sebab cerita ni aku dengar dari borak-borak kedai kopi. So… Read more »

Subsidi kena potong, Inflasi makin naik

      Comments Off on Subsidi kena potong, Inflasi makin naik

Wow, subsidi minyak ngan gula kena potong yob… Nak buat macam mana kan, itulah hakikat kita hidup dalam sistem ekonomi moden ni. Pendapatan tak meningkat sangat, tapi kenaikan harga barangan dan perkhidmatan berganda-ganda… mana tak pening kepala, makin ramai ler orang nak buat “double job” atau part time. Bila tak… Read more »

Portfolio Pelaburan dan Persaraan

      Comments Off on Portfolio Pelaburan dan Persaraan

Bila terbaca artikel di CNBC bertajuk “Two investing strategies – Your Portfolio and Your Retirement” memang rata-rata orang bekerja akan mempunyai sekurang-kurangnya dua jenis bentuk dana sebegini sebagai “safety net” dan juga “mesin duit” yang perlu dijana sebelum kita bersara kelak. Peri pentingnya kita merancang pelan persaraan bukan boleh dibuat… Read more »