Tag Archives: Pelaburan

Ekonomi US Kena Hentam Teruk

      3 Comments on Ekonomi US Kena Hentam Teruk

Semalam aku tidur lewat sikit (actually, tiap2 malam pun haha). Kebetulan dok belek-belek posting lama sambil cari ilham nak buat ebook (huhu.. dah lama weh aku simpan azam nak tulis ebook, tak jadi-jadi) aku pun masuk website CNBC (http://www.cnbc.com/id/44017828). Nak jenguk apa berita ekonomi terkini dunia, cewahh..macam menteri kewangan la… Read more »

Bila Loan dah Maximum, macam mana nak invest lagi?

Sebagai investor yang menggunakan kemudahan pinjaman dari bank, sampai satu tahap, kita dah tak boleh buat loan lagi. Ada juga keadaan di mana kita dah tak nak buat loan lagi. Tapi, sebagai investor, pantang nampak peluang baru, kita pasti teruja untuk mulakan langkah kembali, cuma dengan capital yang terhad atau… Read more »

Projek 7 Bulan Modal RM550K

      14 Comments on Projek 7 Bulan Modal RM550K

Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian. Lama jugak aku tak update apa-apa. Sibuk bercampur “duri palas” sikit huhu.. Alhamdulillah, projek datuk keramat aku dah siap jugak akhirnya. Ada sikit-sikit je lagi nak dikemaskan dan difinalise, tapi rumah dah boleh duduk dah pertengahan Februari 2011 yang lepas. Masuk jugak sebelum kerja-kerja kemasan akhir dibuat… Read more »

Mana lagi untung, simpan duit dalam bank atau laburkan?

Yo..Yo..Yo.. wassup.. wow, rapper sesat lupa bagi salam – Assalamualaikum wahai sahabat2, baik yang jauh mahupun yang dekat. Apa cerita yob? Dah nak masuk seminggu dah tahun baru 2011 muncul. Ada apa-apa yang dah dimulakan ke masih tunggu bulan jatuh ke riba.. hahaha. Kawan-kawan aku ramai yang senyum sampai ke… Read more »

Tutup Buku Lama, Buka Buku Baru

      8 Comments on Tutup Buku Lama, Buka Buku Baru

Ramai yang buat macam-macam untuk tambah pendapatan, tetapi berapa ramai yang monitor atau keep track perjalanan usaha menambah pendapatan mereka? Dah nak abis dah tahun 2010. Sekejap je rasanya. Itu tandanya dah nak akhir zaman la tu hehe.. Apa khabar agaknye prestasi portfolio pelaburan masing-masing? ada lebihan positif ke atau… Read more »

Hartanah Naik Harga, Peluang atau Malang?

      Comments Off on Hartanah Naik Harga, Peluang atau Malang?

Terbaca artikel di Utusan Online hari ini – Harga rumah di Pulau Pinang paling mahal. Antara yang dilaporkan, hartanah di Pulau Pinang mencecah nilai RM540,000 (tak dinyatakan samada landed property atau apartment/condo) berbanding hanya RM390,000 di Kuala Lumpur (rasanya kalau harga macam ni, standard rumah teres 2 tingkat 20×70) Antara… Read more »

Q2 2010

      1 Comment on Q2 2010

OK, sedar tak sedar, kita dah masuk quarter 2 (Q2) tahun 2010. So far, macam-macam jugak yang aku buat untuk kembangkan lagi portfolio pelaburan termasuk membeli, menjual, refinance, menabung, melabur dan usahasama dengan rakan-rakan. Usaha-usaha sebegini perlu diteruskan secara berkala dan terancang bagi mempastikan matlamat untuk bebas kewangan (financially free)… Read more »

Ke mana harus wang anda dilaburkan – Part 1

      8 Comments on Ke mana harus wang anda dilaburkan – Part 1

Wei yob.. apa cerita semua? lama tak ke udara macam busy la kununnya ..huhu.. Last week, adik aku tanya, kalau dia ada sejumlah duit (bukan dua puluh sen la), macam mana cara dia nak gandakan duit tu?. Wah, boleh tahan jugak soklan cepumas dia. Macam cabaran dalam permainan reality pulak…. Read more »