Tag Archives: pinjaman bank

10 Tips Mudah Untuk Membantu Anda Membeli Rumah Pertama

      Comments Off on 10 Tips Mudah Untuk Membantu Anda Membeli Rumah Pertama

Assalamualaikum sahabat-sahabat. Haha.. tengah ada mood nak menulis ni..so baik share cepat-cepat sebelum mood hilang ye tak. OK kali ni, mari kita diskas pasal dilema nak beli rumah pertama bagi yang masih tercari-cari atau yang masih tak tahu mana nak mula, dan apa yang patut dibuat. Sebelum tu, mari kita… Read more »

Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

      5 Comments on Pencen Dengan Hutang atau Tanpa Hutang?

Setiap orang bekerja pasti akan tiba masanya hari tua (kalau panjang umur) dan waktu pencen. Waktu pencen biasanya dalam lingkungan umur 55 hingga 60 tahun. Ada juga yang ambil option bersara awal. Pendek kata, setelah berpuluh tahun kita bekerja (terutama yang makan gaji), kita akan berhenti kerja secara mutlak, dan… Read more »

Bila Loan dah Maximum, macam mana nak invest lagi?

Sebagai investor yang menggunakan kemudahan pinjaman dari bank, sampai satu tahap, kita dah tak boleh buat loan lagi. Ada juga keadaan di mana kita dah tak nak buat loan lagi. Tapi, sebagai investor, pantang nampak peluang baru, kita pasti teruja untuk mulakan langkah kembali, cuma dengan capital yang terhad atau… Read more »

Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 70%

      8 Comments on Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 708

KUALA LUMPUR, 3 Nov (Bernama) — Bank Negara Malaysia Rabu mengumumkan pelaksanaan nisbah pinjaman kepada nilai (LTV) maksimum sebanyak 70 peratus, berkuat kuasa serta merta yang akan terpakai bagi kemudahan pembiayaan rumah ketiga oleh peminjam – http://bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=540687 Wow, ramai orang terkejut monkey dan chimpanzee bila dapat tau berita yang dikeluarkan… Read more »

Jangan Pandang Belakang

      4 Comments on Jangan Pandang Belakang

Apa benda pulak jangan pandang belakang ni weii… hahaha… ingat dalam filem je ada cerita seram, kat dunia nyata ni pun tak kurang jugak cerita seram dia. Tambah pulak kalau yang ada hutang keliling pinggang. Ekonomi masih tak menentu. Report cakap macam-macam perkembangan berlaku, tapi kita yang marhain ni dok… Read more »